Mojfaks.hr u Vijesti

Koprivničko-križevačka županija prvi put dodjeljuje studentske stipendije

Do ove godine studentima Koprivničko-križevačke županije studiranje je bilo lakše uz studentske kredite, ali stvari se mijenjaju jer se županija okrenula ka stipendijama. Župan Darko Koren kaže da će stipendije za ovu akademsku godinu dobiti 20 studenata koji su zadovoljili zadane kriterije.

23. prosinca 2016 11:17
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Još prije smo pisali da su se studentski krediti Koprivničko-križevačke županije dodjeljivali su se redovnim i izvanrednim studentima koji imaju prebivalište na području Koprivničko-križevačke županije neprekidno najmanje dvije godine, a koji studiraju na hrvatskim visokim učilištima upisanima u Upisnik visokih učilišta pri nadležnom ministarstvu ili na inozemnim visokoškolskim učilištima.

Kredit za studente preddiplomskog i diplomskog studija iznosio je 700,00 kuna mjesečno, odnosno 8.400,00 kuna godišnje te ga je osiguravala poslovna banka, ali više to nije slučaj. Sada će sljedećih godinu dana stipendiju primati 20 studenata u iznosu od 700 kuna. Jedan od kriterija za dodjeljivanje stipendije bila je deficitarnost zanimanja za koje se školuju.

...Studentima se ukidaju krediti, a uvode stipendije kojih će - naravno - biti manje...


"Stipendije su nastavak na kreditiranje studenata koje smo imali niz godina. Za početak smo se pomalo oprezno odlučili na 20 studenata koji udovoljavaju postavljenim zahtjevnim kriterijima, što znači da ste svi vi na neki način mlada elita našeg obrazovnog sustava", rekao je župan Koren za portal epodravina.


Izvor: Shutterstock

Među stipendistima su studenti građevine, elektrotehnike, strojarstva, farmacije, prava, psihologije i ostalih struka koje su tražene prema evidenciji Zavoda za zapošljavanje, a ispunili su i kriterije uspjeha na studiju, nagrada na natjecanjima, volontiranja i socijalnog statusa, piše epodravina.

Ivana Petrić
foto: Pixabay

Još vijesti