Mojfaks.hr u Vijesti

Diaspora - konkurenciju Facebooku

Četvorica njujorških studenata rade 'Diasporu' – socal networking sajt nalik na Fejs, s bitnom razlikom – privatni podaci korisnika neće se pohranjivati na središnjem serveru i tako biti dostupni Velikom Bratu...

19. svibnja 2010 13:31
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Društvene mreže i studentski domovi smrde na milijarde dolara. Barem otkako je Mark Zuckerberg sa tri frenda pokrenuo Facebook. Sada četvorica njujorških studenata rade "Diasporu" – socal networking sajt nalik na Fejs, s bitnom razlikom – privatni podaci korisnika neće se pohranjivati na središnjem serveru i tako biti dostupni Velikom Bratu.

"Privacy aware, personally controlled, do-it-all distributed open source social network", stoji u egidu za novu drušvenu mrežu Diaspora, koju su osmislili fakultetlije iz Velike Jabuke i za koju su već prikupili ozbiljnije donacije. Nedavno im je kapnulo 50,000 dolara za razvoj projekta, a trenutno mreža postoji samo na njihovim kompovima. Plan je lansirati je u jesen.



Kako smo već pripomenuli, ključna razlika Diaspore i Facebooka je što će privatni podaci korisnika na prvoj ostati privatni, komunikacija je biti programski šifrirana, i svaki će član biti u totalnoj kontroli svoje stranice. Informacije koje se nalaze između četiri zida američkih domaćinstava, tj. na osobnom kompjuteru, zaštićene su četvrtim amandmanom.

Uz činjenicu da se sve više zahuktava priča o Facebooku kao najvećoj svjetskoj bazi privatnih podataka koje korisnici jednostavno moraju dati na raspolaganje korporativnom divu ne bi li koristili usluge mreže, daje izniman vjetar u leđa idejnim pokretačima Diaspore.

Jedino, poslovna bitka protiv 400 milijuna ljudi ići će malo teže.

Krešimir Dujmović

Foto: gizmodo.com

Još vijesti