Anja Z u Vijesti

Novi elitni studentski dom baš i nije studentski? Odsad nude 'adventsku ponudu' smještaja s doručkom: 'Bez toga možemo proglasiti bankrot'

Novoizgrađeni studentski dom u Dubrovniku dio smještajnih kapaciteta prenamijenit će u komercijalne svrhe.

11. prosinca 2020 15:39
Soba u domu

Soba u domu Foto: MojFaks

Studentski dom Dubrovnik od ovog tjedna nudi \'Advent na drugi način\'. Kampanja je to u kojoj ovaj novoizgrađeni objekt, čija je izgradnja većinom financirana EU sredstvima, u adventsko vrijeme nudi smještaj za 350 kuna po noćenju s doručkom za dvije osobe. Odluka da se dio kapaciteta studentskog doma komercijalizira naišla je na neodobravanje dijela javnosti i pojedinaca iz privatnog sektora koji nude uslugu smještaja i prehrane budući da Dom u svojoj ponudi ima i dostavu hrane, piše Dubrovački vjesnik.

"Studentski centar Dubrovnik u čijem sastavu djeluje prvi hrvatski Akademis \'Academia\' nije nelojalna konkurencija privatnom sektoru jer nudimo približno iste, a od pojedinih privatnih davatelja usluge i veće cijene smještaja i prehrane u istoj kategoriji", poručuje ravnatelj Studentskog centra Dubrovnik Marko Potrebica te naglašava kako ovakav model poslovanja funkcionira u većini domova u RH. 


...Isplatilo se čekati! Uskoro se otvara novi LJEPOTAN u Dubrovniku – natječaj za smještaj u ovom TOP domu stiže za nekoliko dana... FOTO...


Ravnatelj Potrebica komercijalizaciju studentskih soba ne vidi kao problematičnu, te navodi primjere u Europi i svijetu poput Cambridgea i Oxforda.

Pojedini studenti smještaj plaćaju po punoj cijeni


U dubrovačkom domu je sad 170 studenata, od kojih 113 ostvaruje pravo na subvencionirani smještaj od 850 kuna mjesečno, dok ostali plaćaju punu cijenu od 1050 kuna. Studentski centar, dodaje, nije proračunski korisnik, niti zaposlenici primaju plaću ili bilo kakvu naknadu iz državnog proračuna. Samim tim \'dijele sudbinu svih ostalih pogođenih covid krizom\'. S obzirom da je u domu kapaciteta 503 kreveta zauzeto njih tek 170 odlučili su se izaći s adventskom ponudom, na što, kaže Potrebica za Dubrovački vjesnik, imaju potpuno pravo


...Javilo se premalo studenata? Provjerili smo kako to da je u predivnom, novom domu ostalo mjesta i za one koji nisu prošli na natječaju – po cijeni od 1050 kuna mjesečno...


"EU ne financira nove \'Obrovce\' nego gleda da je projekt dugoročno samoodrživ. Iz tog razloga u našoj Studiji izvodljivosti, koja je prihvaćena za financiranje projekta, dozvoljen je komercijalni smještaj i prehrana s ciljem samoodrživosti projekta. Kako bi formirane cijene, smještaj po 850 kuna s režijama i prehrana od 7 kuna za kompletni obrok, mogli dati studentima, dužni smo ostatak zaraditi na tržištu", poručuje Potrebica. "Zašto se kritičari aktivnosti studentskog doma nisu javljali kada su studenti plaćali 400 eura šupe po gradu i kada se nisu imali gdje hraniti", dodaje.

Kako izgleda smještaj?


Studenti su smješteni u tornju X i gornjim katovima tornja Y. Ostatak tornja Y je za potrebe Sveučilišta i akademske zajednice, primjerice smještaj gostujućih profesora. U tornju Z koji je potpuno prazan i ima poseban ulaz, \'ostavljen je dio soba za adventsku priču\'. U razgovoru za Dubrovački vjesnik, Potrebica napominje kako su u dom primljeni svi studenti koji su izrazili želju za boravkom u njemu. Jednog studenta primili su u dom jučer.


foto:Studentski centar Dubrovnik


"Imamo otvoreno primanje nesubvencionirane studenata cijelo vrijeme. Svaki student koji dođe studirati u Dubrovnik sada ima osiguran smještaj, bilo po subvencioniranim ili nesubvencioniranim cijenama", kazao je.

Dom započeo s radom u neizvjesnoj godini


Ono što Studentskom domu svakako ne ide u prilog je što su svoja vrata otvorili upravo u neizvjesnoj covid-godini. Propao im je dolazak 130 studenata u međunarodnoj razmjeni. "Mi smo računali da ćemo prvu godinu imati 300 do 350 studenata. A imamo 170 i to je problem. Fiksni troškovi su veliki, a Student servis kao jedan od glavnih prihoda je na samo 28 posto prometa u odnosu na lani. Ako bi nastavili akumulirati gubitke mi bi za godinu i pol do dvije proglasili stečaj", tvrdi Potrebica. 


...Jesu li ovo NAJELITNIJE studentske sobe u Hrvatskoj?! Ljubomorni smo na kolege koji će tijekom studija stanovati u OVOME domu! FOTO...


Studentski centar Dubrovnik je za opremanje studentskog doma, kuhinje i opreme za catering uložio oko 10 milijuna kuna vlastitih sredstava.


izvor: Dubrovački vjesnik

Još vijesti