Mojfaks.hr u Vijesti

'Đoranje' subvencije za mjesto u domu: što se smije, a što ne

Na službenim stranicama zagrebačkog Studentskog centra pojavila se obavijest o pravima korištenja studentskog smještaja kao svojevrsno upozorenje da će se prodaja i mešetarenje ostvarenim pravima – kažnjavati!

19. kolovoza 2015 17:58
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Danas su grupe na društvenim mrežama prepune pitanja studenata koji ne znaju smiju li mijenjati ostvareno pravo na subvenciju za mjesto u studentskom domu ili ne. Stoga na jednom mjestu donosimo što više informacija kako biste se što laše snašli i na kraju smjestili u sobu ili stan – ma gdje bili.

Dakle, nemojte zanemariti ovu obavijest sa web stranice zagrebačkog SC-a:

"Pravo na smještaj u studetskom domu je osobno pravo studenta i nije prenosivo na drugu osobu. Studentski centar će odmah po useljenju studenata u studentske domove obavljati intezivne kontrole ostvarenog prava i sukladno Domskom redu sankcionirati prekršitelje.

DOMSKI RED

Članak 33.
Teži disciplinski prijestup je povreda odredbi Domskog reda koju stanar učini namjerno ili krajnjom nepažnjom i to:

12. ustupanje svojeg prava na smještaj drugoj osobi;
13. prodaja ili kupovina prava na smještaj u studentskom domu;
14. primanje osobe na boravak, stanovanje i spavanje u studentski dom bez odobrenja upravitelja;

3. Disciplinske mjere

Članak 36.

Zbog povrede odredaba Domskog reda studentu se mogu izreći sljedeće disciplinske mjere:

- isključenje iz studentskog doma za sve vrijeme studiranja."

Iako nije legalno prodavati ostvareno pravo (jer ste ga ostvarili na temelju vlastitih bodova i drugih kriterija), odobrenu subvenciju ili pak domsko mjesto možete zamijeniti. Da je tome tako, svjedoči i ovaj obrazac kojeg možete ispuniti i tako ući u službenu proceduru za izmjenu ostvarenog prava.

U grupama studenata na društvenim mrežama razvila se polemika, a mnogobrojni su i oglasi koji nude zamjene odobrenih prava – legalno. Bitno je napomenuti da se legalno odobreno pravo može zamijeniti samo popunjavanjem ovdje priloženog obrasca. Hoće li vam osoblje SC-a izaći u susret i mijenjati ako dođete u parovima pa iskažete želju da se pravo zamijeni među vama – gotovo da je i nemoguće zamisliti takav ishod u svjetlu birokracije koja takav postupak prati.

S druge strane, cijela ova situacija zahtijevat će od zaposlenika SC-a da zahtjeve rješavaju brzo i efikasno pa nije nemoguće da će biti i iznimaka.

Tko još u svome studentskom životu nije na tramvajskoj stanici ili oglasnoj ploči fakulteta naišao na oglas: "Kupujem/prodajem Ž.M/M.M. na Savi"? Dokaz je to da se neke prakse provode, unatoč zakonskim ograničenjima i potencijalnim posljedicama.

Zbog velikog broja slučajeva zamijena, najpametnije bi bilo da se informirate u samom SC-u prije donošenja ikakve odluke o kupo-prodaji ili doplati. Iz iskustava koje su studenti dijelili na internetu nije jasno je li ikome dosad takva zamjena odobrena.

L.B./foto: arhiva

Još vijesti