Mojfaks.hr u Vijesti

Donosimo vam sve važne infomacije koje morate znati za maturu na jesenskom roku!

Službeni rezultati matura stigli su u ponedjeljak, a pokazuju kako će gotovo svaki četvrti maturant morati ponavljati barem jednu od obaveznih matura na jesenskom roku. Prijave za jesenski rok ubrzo će krenuti, stoga vam donosimo sve važne datume NCVVO-a.

16. srpnja 2019 13:09
Donosimo vam sve važne infomacije koje morate znati za maturu na jesenskom roku!

Donosimo vam sve važne infomacije koje morate znati za maturu na jesenskom roku! Foto: MojFaks

Slobodnih mjesta svejedno je još 6 644, od čega gotovo pola odlazi na javna učilišta u Zagrebu.

Jesenske mature trajat će od 21. kolovoza do 6. rujna, prema rasporedu Centra, a konačne rang-liste stići će 17. rujna, do kad traju i prijave na studijske programe.


Vjerojatno najvažniji datum bio bi sljedeću subotu, 20. srpnja, kada započinju prijave državnih matura, a koje će trajati do 31. srpnja u podne.


Maturanti će mature moći odjaviti i promijeniti od 31. srpnja do 6. kolovoza, svi oni koji nisu prijavili maturu do navedenog datuma iz nekih opravdanih razloga, mogu ih prijaviti i do ovih datuma.


Bitno je napomenuti kako proces promjene ispita, razine ispita ili odjave nije jednostavan – svi oni učenici koji su ove školske godine završili srednju školu takvu promjenu moraju prijaviti ispitnom koordinatoru, koji to prenosi Školskom ispitnom povjerenstvu koje će onda odlučiti može li to učenik promijeniti ili ne.


Svi ostali pristupnici pak moraju popuniti ili obrazac za promjenu ispita ili obrazac za promjenu razine ispita kojeg šalju na mail Centra naknadna.promjena@ncvvo.hr. Isto to mogu napraviti i svi pristupnici s odjavom ispita – svi moraju poslati obrazac na mail odjava@ncvvo.hr.


Rok za plaćanje ispita je isto tako 6. kolovoza, a on se prvenstveno odnosi na sve one pristupnike koji nisu završili srednju školu ove školske godine. Pristupnici koji su ne pišu prvi put na jesenskom roku tj. već su pisali ove godine na ljetnom, ne moraju ponovno plaćati ispite. No oni učenici koji su položili maturu na ljetnom roku, a žele ju ponavljati, ipak te ispite moraju platiti.


Mjesto pisanja mature za sve ovogodišnje maturante bit će njihova srednja škola, kao što je bilo i na ljetnom roku. Za sve ostale ispiti će se održati u Zagrebu, o čijoj će točnoj adresi pristupnici već biti obaviješteni.


Sve ostale informacije možete pogledati na stranicama postanistudent.hr



P.H.

Foto: freepik

Još vijesti