Mojfaks.hr u Vijesti

Hobiji za snažniji i pametniji mozak

Nije nova vijest da kvocijent inteligencije nije 'zapisan u kamenu' te da se tijekom života može mijenjati – nabolje kao i nagore.

3. rujna 2015 17:05
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Znanstvenici su dokazali da možemo povećati potencijale naših mozgova, a da u tom procesu i uživamo. Učenje i savladavanje nekih vještina pomaže stvaranju sinapsi među stanicama u mozgu što za posljedicu ima snažniji i zdraviji mozak, a pametniji um.

Evo koji vam hobiji mogu pomoći da osnažite i \'nabildate\' svoje mozgiće:

1. Sviranje instrumenata



Sviranje muzike doprinosi kreativnosti, analitičkim sposobnostima, pa i jeziku, matematici, sitnim motoričkim radnjama itd. Ono što sviranje instrumenata ističe u odnosu na druge aktivnosti jest jačanje "corpus callosuma" – najveće spone između desne i lijeve polutke mozga.

2. Čitanje bilo kojeg tipa literature



Korist čitanja je velika, bilo da uživate u "Igri prijestolja", "Harryju Potteru" ili posljednjem izdanju nekog ozbiljnijeg tjednika. Čitanje smanjuje stres i povećava tri tipa inteligencije – iskristaliziranu (sposobnost da primijenite stečeno znanje i iskustvo), fluidnu (znanje u teoriji – rješavanje problema, korištenje logike u novim situacijama) i emocionalnu.

Čitanje pomaže u rješavanju problema, sklapanju kockica znanja u cjelinu kako bi bolje upravljali svakodnevnim životom, razumijevanje procesa, ali i tumačenju i odgovaranju na emocije drugih ljudi.

3. Svakodnevno vježbanje



Trik nije u povremenom vežbanju već u svakodnevnom i konstantnom vježbanju. Ovakvo vježbanje napaja stanice proteinom (BDNF) koji poboljšava pamćenje, učenje, fokus, koncentraciju i razumijevanje.

Neki znanstvenici idu toliko daleko da smatraju kako dugo sjedenje može imati suprotan učinak – usporava naš mozak i otežava njegov rad.

4. Učenje novog jezika



Zaboravite na slagalice da biste poboljšali pamćenje već umjesto toga učite novi jezik. Istraživanja pokazuju da su ljudi koji znaju dobro dva jezika bolji u rješavanju slagalica od onih koji znaju samo jedan. Učenje novog jezika pomaže vještinama kao što su planiranje i rješavanje problema.

5. Testirajte svoje znanje

Mnogi pametni studenti "bubaju" pred ispit i tako akumuliraju mnogo znanja u kratkom periodu, ali većinu još brže zaborave. Pamćenje stečenog znanja najuspješnije je kad se te informacije ponavljaju ili dovode u veze s ranijim iskustvom.

Ovakvo znanje primijenite u svakodnevnom životu – prođite kroz bilješke koje ste pisali o knjigama ili koje se tiču posla, vodite dnevnik o zapažanjima. Ovakav "kumulativan" način učenja doprinijet će programu unapređenja samog sebe.

6. "Bildajte" mozak



Sudoku, slagalice, video igre, karte, kvizovi i slične aktivnosti omogućuju bolji rad mozga. Sve ove "igrice" uspostavljaju i jačaju sinapse, a mozak ima sposobnost da se mijenja i reorganizira. Kada se promijeni put razmišljanja, stvaraju se nove perspektive i razumiju posljedice i učinci ponašanja i emocija.

Dakle, glavna ideja je ta da se mozak konstantno može razvijati. Mi mu u tome možemo pomoći ili tu činjenicu potpuno zapostaviti. Različite aktivnosti stimuliraju različite dijelove mozga tako da svatko može ojačati neki određeni dio, čak i ako mu predstavlja slabu točku.

L.B./izvor: Bizlife
foto: Freeimages

Još vijesti