Mojfaks.hr u Vijesti

Isprintaj i čuvaj u novčaniku: 25 savjeta za svakog studenta

Ima li intenzivnijeg životnog perioda od studiranja? U ovih nekoliko godina skupljat ćeš hrpu znanja – kako onog akademskog, tako i onog neformalnog, životnog.

19. listopada 2015 13:38
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Znamo da si nestrpljiv/a uskočiti i potpuno uroniti u to iskustvo, ali postoje neke stvari koje je trebao/la uvijek imati na umu – čak i kad te netko probudi u tri sata ujutro i počne te rešetati pitanjima o smislu života.

Ove evergreen savjete dobro zapamti. Trebat će ti...kad tad!

* Gradi mostove, nemoj ih paliti. Stvaraj veze koje će ti koristiti – kako u privatnom, tako i u profesionalnom životu.


* Nauči kako kuhati tursku kavu. Trebat će ti.

...Veliki vodič za brucoše: najbolji savjeti koje ćeš ikada pročitati...

* Ako se na fakultetu ili u tvom kvartu događa nešto što ti se ne sviđa – promijeni to! Djelovaje gradi karakter (ali i životopis).

* Idi na konzultacije! Više nije čudno i neugodno provoditi vrijeme sa svojim profesorima. Zapravo, to ti može poboljšati prosjek ocjena.


* Samo zato što možeš preskočiti neka predavanja i materijale \'skinuti\' s interneta, ne znači da to moraš napraviti (baš svaki put).



* Nađi praksu. Onda nakon te prakse pronađi još jednu. Pa još jednu. Sakupi koliko god iskustva možeš jer će nakon diplome svi imati komad papira na kojemu piše isto, a ti ćeš imati dodatak – praktično znanje i iskustvo rada u svojoj struci.

* Potcrtavaj flomasterima i koristi kartice s ključnim pojmovima.


* Ocjene nisu sve! Kad ćeš se jednog dana prisjećati fakulteta, vjerojatno se nećeš ni sjetiti koji si ocjenu dobio/la iz kolegija koji su se zvali Uvod u nešto, ali ćeš se sigurno sjećati noći koje si probdjeo/la sa svojim prijateljima i kolegama – stvarajući uspomene koje ne blijede.

...Samo jednom se (studentski) živi: Stvari koje moraš napraviti prije diplome...


* Pronađi ravnotežu između zabave i rada. Ocjene nisu sve, ali su i dalje važne. Moguće je naći zlatnu sredinu, ali nitko nije rekao da je to lako.


* Prihvati činjenicu da će fotka u indeksu i na iksici biti užasna. Iako ćeš nakon studija indeks pospremiti u neku ladicu, nemoj se zavaravati da se drugi neće prisjećati tvoje užasne frizure s početka faksa. Hoće! A i ti ćeš. Samo ćeš se jednog dana tome moći slatko nasmijati.

* Nemoj zaboraviti iskoristiti svoj studentski popus gdje god to možeš! Većina kazališta, muzeja, knjižara, putničkih agencija, čak i dućana s odjećom nude studentske popuste. Zadrži iksicu i nakon diplome – na dosta mjesta neće provjeravati vrijedi li još ili ne, ali će ti rado i dalje obračunavati popust.

* Pronađi svoju omiljenu knjižnicu, a onda i omiljeno mjesto u njoj. Pokušaj uvijek sjediti tamo dok učiš. Nakon nekog vremena to će ti mjesto biti ugodno i poznato pa ćeš lakše pripremati i najteže ispite.


* Nauči prati veš prije nego odeš od kuće da ti slučajno najdraži pulover ne bi postao vestica za barbiku.


* Prihvati činjenicu da nećeš rasturiti baš na svakom ispitu. To je gotovo nemoguće izvesti. Prihvati to i uči iz pogrešaka.


* Ako ti se pruži prilika – otputuj na semsetar ili godinu u inozemstvo. Ne moramo ti valjda objašnjavati zašto je to dragocjeno i jedinstveno iskustvo.

...
Iskusni domaši savjetuju: ponesite i ove (naizgled nebitne) stvari u dom...


* Ako nisi jutarnji tip – nemoj birati izborne kolegije u jutarnjim satima. Koliko god možda vjeruješ da ćeš odlaziti na predavanja – nećeš.



* Nazovi roditelje s vremena na vrijeme. Možda ti se čini kao da njima radiš uslugu, ali iznenadit ćeš se koliko će i tebi goditi pozivi.

* Uguraj i pošteno spavanje i odmaranje u raspored....s vremena na vrijeme...


* Iskoristi što god ti fakultet nudi besplatno. Tečaj jezika, debatni klub, sportske aktivnosti... Tek ćeš kasnije shvatiti koliko je sve skupo kad diplomiraš i izgubiš status studenta.


* Uči i budi temeljit/a.


* Budi spontan/a.

* Kad pišeš seminar, esej ili završni radi – stišći \'Save\' često. Još češće! I uvijek \'back up-iraj dokumente\'.

* Brini za svoje psiho-fizičko zdravlje. Nemoj se jako udebljati niti si dozvoliti da od stresa i puno obaveza padneš u depresiju ili brzo izgoriš. Uvijek se možeš nekome obratiti (prijateljima, roditeljima, mentoru, stručnjacima u studentskom savjetovalištu).

...Savjet stručnjaka: Idealizam Tarzana koji sve može sam loš je za studente...

* Nemoj propustiti iskustvo studiranja tako što ćeš svaki vikend bježati kući svojim roditeljima i starim prijateljima. Iako je bitno sačuvati veze s tim osobama, iskoristi ovu priliku da stvoriš i neka nova poznanstva i prijateljstva.

* Dozvoli si da rasteš i razvijaš se. Uglavnom je to nevjerojatan i uzbudljiv proces, ali je ponekad i jako bolan. Često čak i jedno i drugo u isto vrijeme.

L.B./izvor: Popsugar
foto: Freeimages

Još vijesti