Mojfaks.hr u Vijesti

12,7% studenata zbog korone imalo suicidalne misli: Nastavnici ključni za smanjivanje stresa na fakultetu

'Nastavnici mogu i trebaju imati ključnu ulogu u tome da stres kod studenata smanje na najmanju moguću mjeru...'

30. studenog 2020 12:48
12,7% studenata zbog korone imalo suicidalne misli: Nastavnici ključni za smanjivanje stresa na fakultetu

12,7% studenata zbog korone imalo suicidalne misli: Nastavnici ključni za smanjivanje stresa na fakultetu Foto: MojFaks

U online okruženju održana je 5. u nizu konferencija "COVID-19 iz studentske perspektive", koja je dio niza od 5 konferencija skupnog naziva "COVID-19 poruke" – interdisciplinarnog međunarodnog znanstvenog skupa. Organizatori niza konferencija su Sveučilište u Rijeci i Zavod za biomedicinske znanosti u Rijeci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Konferencija je započela jutros, 27. studenog 2020. u 10 sati.

...Depresija više nije broj 1: Otkriveno zašto studenti sve češće traže pomoć psihologa...


Paralele s Domovinskim ratom i \'Bolonjom\'


Keynote predavanje održala je ranija ministrica znanosti i obrazovanja RH prof. dr. sc. Blaženka Divjak, redovita profesorica na Fakultetu organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu. Njeno je predavanje bilo o "starim problemima i novim rješenjima". Navela je neke parelele s ranijim krizama u obrazovanja kao što su bili Domovinski rati i Bolonjska deklaracija. "Ne znamo jesu li predavanja licem u lice uistinu bolja i to je pitanje koje trebamo istražiti. Online nastava može imati i mnoge prednosti", naglasila je prof. Divjak.

...Imate li i vi s tim problem? Otkriveno što najčešće izaziva tjeskobu kod studenata...


Nastavnici moraju smanjivati stres


Voditeljica  Sveučilišnog savjetovališnog centra prof. dr. sc. Ivanka Živčić Bećirević iznijela je podatke istraživanja koje su proveli na uzorku od cca 1.000 studenata, a vezano uz COVID-19 situaciju. Pokazano je da su 4 tipa stresa najjači: posljedice izolacije, akademski stresovi, strah od zaraze te obiteljski stresovi. Prilagodba na novu situaciju pojačala je stres studentima. 18 % studenata iskazalo je jaku anksioznost, a više od polovice neki stupanj depresivnosti. 12,7 % imalo je neki oblik suicidalnih misli. Čak trećina ispitanih studenata razmišljalo je o tome da potraži psihološku pomoć, ali smo 5 % uistinu ju je i potražilo. "Nastavnici mogu i trebaju imati ključnu ulogu u tome da stres kod studenata smanje na najmanju moguću mjeru", zaključila je prof. Bećirević.

Pokazalo se da se mnogo toga može odraditi online


Studenti sa Sveučilišta u Rijeci te iz ostalih sveučilišta iz YUFE mreže inijeli su svoja iskustva s pandemijom koronavirusa.
Leopold Mandić, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci rekao je da je upravo neizvjesnost najveći problem kod studenata. "Ova nam je pandemija pokazala da se može mnogo toga, kao npr. studentski izbori, odraditi online; čak i bolje nego ranije uživo."

...Studentska depresija: kako se nositi sa stresom tijekom studiranja...


Nakon završetka ciklusa, Sveučilište u Rijeci izradit će dokument pod nazivom COVID-19 UNIRI poruke, koji će sadržavati zaključke o smjeru i potrebi daljnjih znanstvenih istraživanja i društvenih djelovanja.

L.B./foto: silviarita via Pixabay

Još vijesti