Mojfaks.hr u Vijesti

Kako se pripremiti na život s cimerom?

Iako se čini da ima još dosta vremena do nove akademske godine, ona već lagano kuca na vrata, a mnogi studenti se odlučuju za studentske domove ili pak rentanje stanova. Tada je naravno, nezaobilazan novi dio života – cimer.

17. kolovoza 2011 14:37
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Ponekad se uspije srediti da je cimer ili cimerica najbolji frend ili frendica, ali često to nije tako. Stoga nemali broj studenata, pogotovo brucoša zaboli glava od misli o tome koga će dobiti za svog cimera. Dakako, nije lako premišljati o ovom problemu, ali evo što ti sam možeš učiniti da ti život s novim cimerom postane ugodniji i ljepši, a ne prava noćna mora.

Budi jasan od početka

Dobro je odmah postaviti granice. Ne kaže se uzalud: \'Čist račun, duga ljubav!\' Stoga je dobro reći što ti smeta, a što možeš tolerirati. Ako mrziš miris cigareta i posjete u gluho doba noći, najbolje je to odmah sasjeći u korijenu. Zapamti – soba/stan je jednako tvoja kao i tvog cimera i stoga, ako ti ne uznemiravaš njega, ni on nema pravo to činiti tebi.



Poštuj svog cimera

Ovo se možda čini kao laka stavka, ali zapravo nije. Nemoj kopati po cimerovim stvarima kad ga nema, nemoj posuđivati stvari bez pitanja, nemoj se ponašati kao da je njegov krevet tvoj. Iako ste se možda skompali i super ste si, ipak bi svatko trebao imati svoj mali dio prostora i intime.

Pazi koga dovodiš u sobu i koliko često

Voliš imati punu sobu prijatelja, ali tvom cimeru   to možda ide na živce. Osim toga, soba treba biti (barem ponekad!) i prostor za učenje, a ne samo za druženje, stoga nemoj od svoje pretvoriti svratište \'Kod veselog Mikija\' koje radi od nula do dvadeset i četiri sata. Ponašaš li se ovako, lako je moguće da će se stvoriti nepremostivi jaz između tebe i tvog cimera.

Zatvaraj prozore i vrata

Ovo možda zvuču paranoično, ali sigurno ne želiš da nestane laptop tvog cimera za onih pet minuta dok si otišao na WC. Stoga uvijek budi na oprezu što se tiče ovakvih stvari i sitnih izbivanja jer, ako što krene po zlu, budi siguran da ćeš upravo ti biti \'prvi osumnjičeni\'.



Budi ljubazan i prijateljski nastrojen

Ne, vi ne trebate postati najbolji prijatelji, ali puno je ugodnije s nekim dijeliti sobu ako je prisutna prijateljska, ljubazna atmosfera. Stoga pokušaj biti tolerantan i nasmijan, nemoj prigovarati baš za svaku sitnicu ili uvijek biti namršten kao da nikada neće svanuti. Mnogo je ljepše živjeti s nekim tko je ljubazan nego s nekim tko cijelo vrijeme oko sebe prosipa žuč.

Budi otvoren za promjenu

Tvoj cimer možda je iz mjesta za koje nikada nisu čuo ili možda prakticira religiju ili alternativni stil življenja o kojem nemaš pojma. Ali, što god to bilo, nemoj odbacivati, nemoj podcjenjivati, nemoj ismijavati. Faks je super prilika za učenje novih stvari, a možda je tvoj novi cimer došao u tvoj život upravo zato – da te nauči nečem novom, nečem na čemu ćeš mu kasnije i zahvaliti.

Ponašaj se prema cimeru onako kako želiš da se on ponaša prema tebi

Zlatno je pravilo – ponašaj se prema drugima onako kako želiš da se drugi ponašaju prema tebi. Ovo je posebno zlatno pravilo kada se radi o cimerskim odnosima. Bez obzira u kojem se smijeru vaš odnos na kraju godine razvio, znat ćeš da si se ti prema svom cimeru odnosio kao zrela, odrasla osoba, a to je veliki plus za tebe.


N.LJ.J.
Foto: sxc.hu

Još vijesti