Mojfaks.hr u Vijesti

Kod nas o tome studenti sanjaju: Kolege s Oxforda žele da se govedina i janjetina izbrišu s menija u menzama

Studenti Sveučilišta u Oxfordu složili su se da se govedina i janjetina uklone s restoranskih menija u nadi da će na taj način smanjiti emisije slakleničkih plinova.

19. studenog 2020 15:33
Kod nas o tome studenti sanjaju: Kolege s Oxforda žele da se govedina i janjetina izbrišu s menija u menzama

Kod nas o tome studenti sanjaju: Kolege s Oxforda žele da se govedina i janjetina izbrišu s menija u menzama Foto: MojFaks

Predstavnici oxfordskih studenata na tjednom su zasijedanju izglasali ovaj prijedlog s dvotrećinskom većinom. Ovo je bio potreban broj glasača kako bi se govedina i janjetina uklonile s menija oxfordskih menzi. No u ovoj namjeri morat će lobirati i pred upravom Sveučilišta i pojedinih sastavnica jer sami nemaju dovoljnu moć ovaj prijedlog provesti u djelo.

Predstavnici studenata koji stoje iza ove inicijative nadaju se da će na ovaj način ovo Sveučilište smanjiti vlastiti doprinos emisiji stakleničkih plinova u Zemljinu atmosferu, nakon što su predstavnici Oxforda priznali da nisu ispunili ovaj cilj predviđen za 2021. godinu.

...Nema ih na meniju, a studenti ih žele: Ovo su top specijaliteti koje biste rado vidjeli u menzama...


Kritičari ističu nametanje odluke i bojazan za ekonomiju zemlje


Jedan od studenata koji podupire ovaj prijedlog pojasnio je zašto je za uvođenje ove zabrane. "Zamjena govedine i janjetine vjerojatno je jedna od najsnažnijih promjena u funkcioniranju Sveučilišta, a koju mogu potaknuti s ciljem smanjivanja našeg kolektivnog utjecaja na klimatske promjene", kazao je.

Ipak, ima i onih koji su skeptični prema ovakvoj odluci. "Mnogo je načina na koje svaka individual može smanjiti svoj ugljični otisak, a nametanje ovakvog životnog stila nije pravedno. Studentski zbor ne bi smio diktirati što bi student i gistujuće osoblje smjeli ili ne bi smjeli jesti u fakultetskim menzama. Prehrambene preferencije trebale bi biti stvar osobnog izbora", kazao je jedan od kritičara ovakog prijedloga. Drugi pak ističu bojazan da bi ovakav bojkot mesa mogao negativno utjecati na lokalnu proizvodnju janjetine i govedine, a posljedično i na ekonomiju zemlje.

...Noviteti u menzi podijelili studente: Neki nisu oduševljeni ni iznenađeni, a drugi već jure po svoju porciju...


Sve veći broj sveučilišta diljem Velike Britanije promovira veganstvo i ističe sve snažniju zabrinutost o negativnom utjecaju mesne industrije na okoliš. Prošle su godine Sveučilište u Cambridgeu, Sveučilište u Londonu i Goldsmith povukli govedinu sa svojih menija. Prema podacima Studentskog zbora studenata Oxforda, Cambridge je ovim potezom emisiju ugljičnih plinova smanjio za 33% po kilogramu hrane koju nabave za potrebe prehrane studenata.

Sve više sveučilišta u Britaniji odlučuje se na ovaj potez


Podaci PA News Agency-ja pokazuju da je sveukupno 44 sveučilišta (31%) u Velikoj Britaniji otvorilo vegetarijanske ili veganske kafeterije ili druge oblike subvencioniranih restorana, dok je još 18 sveučilišta djelomično napravilo isto ili to planiraju u bliskoj budućnosti.

Slični prijedlozi o izbacivanju govedine izglasani su u Edinburghu, Londonskoj školi ekonomije te Sveučilištu u Istočnoj Angliji iako je ovdje prijedlog odbačen nakon čega su uslijedili prosvjedi.

...Neki bi za predjelo burek, a drugi za desert kobasice: Priprema se NOVI MENI u hrvatskim menzama, osmišljava ga POZNATI kuhar...


Ovi su trendovi suprotni apetitima domaćih studenata. Kako smo u članku koji je MojFaks objavio početkom 2020. godine objavili, janjetina (s ražnja) jedna je od namirnica koju bi mnogo domaćih studenata voljelo vidjeti na menijima hrvatskih menzi.

L.B./izvor: bussinestoday.in
foto: V.S., MojFaks

Još vijesti