Mojfaks.hr u Vijesti

Kolegij za šah i računarstvo: šahom do stipendija!

Od 2009. godine osječki prvoligaški šahovski klub sa 60-godišnjom tradicijom nosi naziv “ETF Osijek” te je tako postao rijedak slučaj u Hrvatskoj da jedna prvoligaška momčad nosi naziv fakulteta.

3. prosinca 2014 13:50
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Sve je krenulo na inicijativu prof. dr. Radoslava Galića, šahovskog zaljubljenika, koji nije samo vidio ovaj oblik suradnje nego je želio šah uvesti i kao fakultetski predmet.

Prirodno sam kao matematičar promišljao o šahu koji je odličan za učenje nekih teoretskih postavki. Primjerice teorije o odlučivanju. Najprirodnije je bilo vezati šah uz računarstvo i zato sam sadašnjem dekanu, prof. dr. dragi Žagaru, a onda prorektoru uputio prijedlog o uvođenju kolegija za šah i računarstvo, koje je on prihvatio”, pričao je profesor Galić.

Danas je kolegij za šah i računarstvo izborni predmet, koji trenutno pohađaju 44 studenta i u svakoj generaciji prihvaćen je iznimno dobro, a prepoznat je i daleko izvan hrvatskih granica.



Bila je to od početka dobra priča, a zanimanje za suradnju i po znanstvenoj i po šahovskoj osnovi pokazalo je Sveučilište u Dallasu, koji su spremni stipendirati studente šahiste”, rekao nam je prof. dr. Drago Žagar, dekan Elektrotehničkog fakulteta.

I studentska šahovska ekipa ove je godine ostvarila vrlo vrijedan rezultat. Studentska momčad ETF Osijek plasirala se iz Treće u Drugu hrvatsku ligu: “Većina igrača su studenti i profesori s Elektrotehničkog fakulteta, ali za ovu prigodu imali su pojačanje u nekim iskusnijim igračima”,  izjavio je Branimir Jukić, predsjednik Šahovskog kluba ETF Osijek koji je i sam aktivni šahist.

Ovo je sjajna sinergija fakulteta i kluba. Elektrotehnički fakultet u Osijeku je jedan od najboljih po kvaliteti izvođenja nastave. Međutim, imidž fakulteta ne stvara se samo na ovaj način. Fakultet ima i širi društveni značaj i ne može biti bolja promidžba fakulteta kroz klub koji je bio, evo, i prvak države. A uz to, s obzirom na sve što je pokrenuto, a također respektirajući ponovno i neke prirodne zakonitosti, smatram kako će se za određeno vrijeme stvoriti i kritična masa iz koje ćemo dobiti kvalitetu, vrhunskog velemajstora, koji će igrati za reprezentaciju i osvajati i velike šahovske turnire”, zaključio je budući počasni predsjednik ŠK ETF-a Osijek, Radoslav Galić.

L.B./izvor: Glas Slavonije
foto: Shutterstock

Još vijesti