Mojfaks.hr u Vijesti

Koliko zagrebački studenti plaćaju jedan semestar školovanja?

Samo prijavnice koštaju 375 kuna, a većina studenata studira plaćajući školarinu koja godišnje iznosi 8800 kuna.

30. prosinca 2015 16:38
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Ima 18 godina, svjedodžbu gimnazije, mjesečno raspolaže sa1937 kuna budžeta, a ukupni i životni i studentski troškovi po semestru penju mu se do 15.755 kuna – slika je to prosječnog zagrebačkog studenta koji studira na nekom od zagrebačkih fakulteta, objavljuje Večernji.

Dobiveni statistički podaci rezultat su istraživanja "Eurostudent" što je provedeno još 2010. godine, dok je u srpnju završeno ovogodišnje istraživanje među studentima kako bi se nakon četiri godine mogli pratiti trendovi, ali i promjena životnog standarda među studentskom populacijom.

Istraživanje je, između ostalog, pokazalo i koliko je novca potrebno samo za osnovne potrebe studija – studenti koji ne plaćaju školarinu troše 375 kuna na upisnine ili prijavnice, dok za većinu studenata koji nisu oslobođeni plaćanja školarine one u prosjeku stoje oko 4400 kuna po semestru ili 8800 kuna godišnje.

...Na što studenti troše najviše, a na što najmanje novca?...

U Zagrebu je tako 29 posto studenata koji plaćaju školarinu, a samo ih se 11 posto izjasnilo da uz studij imaju i posao.


Osim što im je standard bolji u odnosu na ostale studente u Hrvatskoj, ali i lošiji u odnosu na vršnjake koji studiraju u zemljama Europske unije, zagrebački studenti, barem je tako navedeno u istraživanju, tjedno na učenje i studentske obveze potroše više od 30 sati.

"To je ekvivalent punog radnog vremena. Udio studenata koji troše više od spomenutih 30 sati na studijske obveze varira ovisno o studiju. Takvih je najviše, čak 90 posto, među studentima s područja biomedicinskih znanosti i zdravstva", objašnjavaju provoditelji istraživanja iz Ministarstva i Instituta za razvoj obrazovanja.

L.B./izvor: Večernji list
foto: arhiva

Još vijesti