Mojfaks.hr u Vijesti

Krenula obuka budućih diplomata: studij diplomacije započinje ove jeseni

Političke napetosti ne rješavaju se samo vatrenim i biokemijskim oružjem i talačkim krizama, nego i lijepom riječju i umijećem pregovaranja na stranim jezicima. 35 studenata ove će jeseni napraviti prve korake ka uspješnoj diplomatskoj karijeri...

29. kolovoza 2014 13:11
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Na natječaj za upis studija diplomacije, koji od ove jeseni pokreće Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu, javilo se 35 kandidata koje u rujnu čeka selekcijski postupak na kojem će morati pokazati da imaju odgovarajuća predznanja i jezične vještine potrebne za obavljanje diplomatske profesije.

Sveučilište u Zagrebu
, čija četiri fakulteta sudjeluju u projektu (Ekonomski, Pravni, Filozofski i Fakultet političkih znanosti), objavilo je upute za selekcijski postupak u kojim se potencijalne studente obavještava da moraju pokazati "odgovarajuće psihološke kapacitete", ali i "potrebna predznanja, relevantna za diplomatsku profesiju te jezične vještine bez kojih nema uspješnog diplomata".

Kod kandidata će se ispitivati opća kultura, bogatstvo rječnika, informiranost o aktualnim zbivanjima, poznavanje pojedinih pojmova iz područja diplomacije i međunarodne politike te poznavanje stranih jezika.

U uputama za selekcijski postupak navedeni su i primjeri ispitnih pitanja: tko je aktualni ministar vanjskih poslova Rusije, što označava kratica EEAS, što je deflacija, što znači pojam opus, koliko je godina trajala Dubrovačka Republika.

Specijalistički studij diplomacije trajat će tri semestra, imat će deset obaveznih i 23 izborna predmeta, a predavanja će biti na engleskom jeziku. Ukupna školarina iznosi 30 tisuća kuna.

L.B./izvor: Novi list
foto: sxc.hu

Još vijesti