Mojfaks.hr u Vijesti

Logopeda na tržištu rada kritično nedostaje, a novi studij u Rijeci očekuje se tek za godinu dana

Logopedija, studij koji trenutno postoji samo u Zagrebu, očekuje se od akademske godine 2020.2021. i u Rijeci, ali papirologija, čini se, još uvijek zapinje u Zagrebu.

20. kolovoza 2019 12:54
Logopeda na tržištu rada kritično nedostaje, a novi studij u Rijeci očekuje se tek za godinu dana

Logopeda na tržištu rada kritično nedostaje, a novi studij u Rijeci očekuje se tek za godinu dana Foto: MojFaks

"Akreditacija u Rijeci je gotova, a u Zagrebu je u tijeku. Sigurni smo da će se prvi studenti upisati 2020. Da li postoji mogućnost za neki zakašnjeli upis u ovoj godini? Šanse su male, ali mi se tome toplo nadamo", komentirao je za Dnevnik Alen Ružić, prodekan riječkog sveučilišta.


I dok ga u Zagrebu na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu upisuje tek 50 studenata, prijava je ove godine bilo čak dvadeset puta više. Kako bi se malo rasteretilo zagrebačko Sveučilište, riječko i zagrebačko bi trebali sklopiti suradnju te u Rijeci druge godine upisati dodatnih 30 logopeda.


Logopeda u Hrvatskoj kritično nedostaje, što dokazuje i činjenica da roditelji na pregled svoje djece moraju čekati i do godinu dana, a najbliži studij koji postoji osim Zagreba je u Mostaru koji jednako tako upisuje oko 50 studenata. Ravnateljica SUVAG-a, Katarina Pavičić Dokoza, smatra kako to svakako nije dovoljno za potrebe Hrvatske i Bosne i Hercegovine.


Nedostaje ih u drugim dijelovima Hrvatske


"Logopeda u Hrvatskoj nema dovoljno, to je priča koju već puno puta ponavljamo, izvještavali ste i sami o tome. Činjenica je da se povećava broj osoba kojima je potrebna logopedska terapija", govori za Dnevnik ravnateljica.


S njom se slaže i logopedica Irena Zvoko Prpić, koja smatra kako "u Zagrebu ima jako puno logopeda, ali misli da bi ih trebalo i u drugim dijelovima Hrvatske biti malo više".


Koliko logopeda ustvari nedostaje pokazuju i statistike – njih 600 trenutno radi na području cijele Hrvatske, a na burzi ih je samo šestero. Ovu deficitarnost prepoznali su i studenti, zbog čega ih se sve više i više prijavljuje svake godine.



P.H.

Izvor: Dnevnik

Foto: Facebook@Zdenkica Stanec

Još vijesti