Mojfaks.hr u Vijesti

Majstorica šminke savjetuje: ovo je savršen novogodišnji make up

Barbara Tonković je studentica druge godine socijalnog rada na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a osim studiranjem i povremenim poslovima preko SC-a bavi se i šminkanjem.

21. prosinca 2015 15:18
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

S obzirom da joj to ide sjajno, odlučili smo ju pitati kakav bi trebao biti idealan makeup za doček Nove godine, ali i onaj dnevni, za odlazak na fakultet i predavanja.

Barbara Tonković je 20-godišnja studentica koja dolazi iz Petrinje, a trenutno živi i studira u Zagrebu. Osim što je dobra studentica, jako je spretna sa kistićima, spužvicama i svim drugim čudesima kojima pomaže kolegicama studenticama da zablistaju i istaknu svoju prirodnu ljepotu i adute. Svoju ljubav prema šminjanju otkrila je još kao malena djevojčica, a uskoro se nada da će ovaj hobi okruniti i certifikatom koji će svakako potvrditi ono što sve njene klijentice znaju – Barbara je odlična šminkerica.

Evolucija šminkanja

Ljubav prema uređivanju i make up-u kod Barbare se rodila rano. "Šminkanje sam voljela još od malih nogu. Tada je moj pojam šminkanja bio „Što kričavije, to bolje!“. Kasnije je sve to – od brašnastih sjenila i labela s okusima – preraslo u nešto ozbiljnije pa sam jednostavno počela istraživati (YouTube tutoriali). Nekim ozbiljnijim šminkanjem počela sam se baviti prije recimo 2 godine", ispričala nam je Barbara.


foto: Instagram

S obzirom da nisu baš svi spretni sa šminkom jer osim korištenja silnih četkica i spužvica treba znati kombinirati boje, nijanse, ali i znati šminku prilagoditi obliku lica, zanimalo nas je voli li Barbara više šminkati sebe ili druge i što joj je teže. "Više volim šminkati sebe. Lakše je eksprerimentirati na samome sebi jer ako pritom nešto i fulaš, ne moraš se dovoditi u neugodne situacije. Iako moram priznati, neke djevojke se toliko užive da i ne izvode previše pokreta dok sve nije gotovo, dok kod nekih postoji problem silnog treptanja i žmirkanja što malo otežava proces." Kaže da su joj klijentice uglavnom kolegice do kojih dođe dobar glas o Barbarinom šminkerskom umijeću.

Studentice i šminkanje

Kako funkcionira šminkanje i odlazak na predavanja? Iako su studentice uglavom ležerne pa s makeup-om ne pretjeruju kad su dnevne prilike u pitanju, zanimalo nas je kakva su Barbarina iskustva što se studentica i šminkanja tiče. "Mislim da se studentice najviše uređuju prilikom nekakvih izlazaka iako postoje i neke koje full makeup preferiraju i na dnevnoj bazi", rekla nam je Barbara. "Pohvalno je što je žena uložila truda i vremena za uređivanje, ali često, sukladno sa studentskim životom, postoje dani kada je to jednostavno nemoguće i kada je sva energija usmjerena na ustajanje iz kreveta i sam odlazak na to zloglasno predavanje."

To nam je svima poznato: studentske obaveze često nam slobodno vrijeme svode na minimum pa ga radije provedemo u trenirci ili pidžami, u toplome krevetu, a za odlazak na predavanja bitnije je da smo uredne i čiste. Makeup je neupadljivi i minimalistički, barem što se odlaska na predavanja tiče.

Idealan make up je onaj po principu \'ili-ili\'


"Po mom mišljenju, make up za faks, odnosno make up na dnevnoj bazi mora biti usklađen po principu kojeg ja zovem ili-ili", kaže Barbara. "Odnosno, ako se izabere opcija da se naglase oči (dakle nekakav dramatičniji smokey eyes) onda ruž mora biti neutralan (bež, svjetlija roza, eventualno nekakve smeđe-karamel nijanse), a u slučaju da se odabere opcija u kojoj će naglašene biti usne (ljubičasta, bordo, intenzivno crvena, kričavo roza) onda oči moraju biti neutralnije (pastelne boje, roza, krem, bijela + naravno za nijansu tamnije boje da napravimo dubinu + eyeliner nanešen u vrlo tankom sloju/tanak sloj olovke)", odaje nam tajne ova spretna vizažistica.


foto: Instagram

"Ako osoba ima smisla za estetiku, teško je da će imati pretjeran make up. Ljudi koji u upućeni u takve stvari znaju kad upotrijebiti koji stil. Neprimjeren make up za predavanje/faks vidljiv je kod onih cura koje koriste nekvalitetnu kozmetiku (intenzivna rumenila, vodenaste maskare koje se razmažu i olovke na istu shemu, preintenzivne odnosno meke olovke za obrve poput pastela) i nemaju nikakvu razvijenu metodu nanošenja iste."

I u njenoj se torbi uvijek nalazi par kozmetičkih proizvoda. "Kozmetički proizvodi bez kojih ne napuštam kuću i koji su vječito u mojoj torbi su puder (u kamenu) i ruž", kaže Barbara. "Puder u kamenu jer, koju god podlogu imali, uvijek izbija negdje onaj neželjeni sjaj (pogotovo u slučajevima cijelodnevnog ili cijelonoćnog izbivanja). I ruž jer dosad nisam naišla na ruž koji je postojan više od 5-6 sati. Uvijek su potrebne neke male korekcije."

Savršen novogodišnji make up izgleda ovako...

Naravno da nas je zanimao savjet za savršen novogodišnji makeup. Kako se našminkati i koje proizvode koristiti da bismo izgledale besprijekorno i lijepo cijele večeri? Postoji li bolja osoba od Barbare da nas riješi te nedoumice? Evo kako po njenom mišljenju izgleda savršen makeup za najluđi doček Nove godine:

"Moja vizija savršenog Novogodišnjeg make-upa je: šljokice, postojana podloga i mat ruž.


foto: Instagram

* Krenimo od podloge.

Potrebno je prvenstveno uskladiti nijansu – uzmite puder koji je za nijansu svjetliji od vaše puti. Puder koji ja koristim (inače puder sa najboljim prekrivanjem ikad) je Manhattan powder mat make up (80 Sand). Ako je prekrivanje zadovoljavajuće, preporučavam Essence transparentni puder čisto za matiranje i fiksaciju, u protivnom Manhattan 2in1 powder & make up puder u kamenu.

* Zatim su na redu oči.

Sa šljokicama ne možete pogriješiti. Barem ne za novogodišnji look. Zlatne ili srebrne, potpuno je svejedno. Za fiksaciju šljokica na sjenilo možete koristiti bilo koju vrstu korektora na način malu količinu korektora stavite na kapak i lagano razmažete dok ne dobijete vrlo tanak sloj i onda na to aplicirate sjenilo s šljokicama. Moja preporuka je Catrice Liquid metal eyeshadow.


foto: Instagram

* I konačno, ruž.


Mat nijanse su hit ove sezone, i što je najbolje – postojani su. Najbolji odabir meni osobno je MAC-ov Matt ruž, a ako ste za neku jeftiniju soluciju, odlična zamjena je Catrice Ultimate stay kojeg možete pronaći u gotovo svakoj drogeriji po pristupačnoj cijeni (cca 40 kn). Navela sam proizvode koji su pristupačni (i cjenovno – sukladno studentskom budžetu,  i lokacijski – jer ih možete kupiti u gotovo svakom Dm-u, Kozmu, Mulleru)."

Za sve savjete, pitanja ili pak termine za šminkanje Barbaru možete kontaktirati na njenom Facebook profilu ili Instagram profilu.

L.B./foto: Instagram@fraulein b

Još vijesti