Mojfaks.hr u Vijesti

Mama, evo me kod kuće svaki vikend! Studenti iz ove županije plaćaju samo četvrtinu cijene karte za vlak

Sretne mame, sretni studenti – jeftinija karta znači i češće posjete roditeljskome gnijezdu.

25. rujna 2019 14:16
Mama, evo me kod kuće svaki vikend! Studenti iz ove županije plaćaju samo četvrtinu cijene karte za vlak

Mama, evo me kod kuće svaki vikend! Studenti iz ove županije plaćaju samo četvrtinu cijene karte za vlak Foto: MojFaks

S ciljem revitalizacije željeznice, poboljšanja mobilnosti i bolje povezanosti stanovništva, te povećanja kvalitete življenja kako u urbanim, a naročito u ruralnim područjima, Osječko-baranjska županija uključila se početkom 2019. godine u projekt sufinanciranja troškova prijevoza vlakom redovitih studenata.

...Besplatno vlakom kroz 4 županije: Studenti će odsad svaki vikend moći odlaziti kući – bez kupovanja karte...


Naime, Ugovorom o sufinanciranju troškova javnog prijevoza vlakom redovitih studenata s prebivalištem na području Osječko-baranjske županije, potpisanom 30. siječnja 2019. godine, kao i Dodatkom 1. ovog Ugovoru, potpisanom 5. lipnja 2019. godine između Osječko-baranjske županije i HŽ Putničkog prijevoza, Županija se obvezala sufinancirati 25 % cijene mjesečne i pojedinačne karte za prijevoz vlakom redovitim studentima koji imaju prebivalište na području Županije, a studiraju na području Županije ili izvan područja Županije, stoji na stranicama Osječko-baranjske županije.

Prijevoznik se obvezao navedenim studentima odobriti povlasticu u iznosu od 50% od redovite mjesečne i pojedinačne karte za 2. razred redovitih vlakova, koje vrijede na dan kupnje prijevozne karte. Iz navedenog proizlazi da je obveza studenata podmiriti samo 25 % cijena karte. Za provedbu ovog projekta u Proračunu Osječko-baranjske županije planirano je 300.000,00 kuna.


...Kobasice, rakija, pečeno pile i sve ikad: Studenti nam otkrili što im mame natrpaju u torbe kad se vraćaju na faks...


Za ostvarivanje prava na sufinanciranje troškova, redoviti studenti u obvezi su dostaviti Upravnom odjelu za gospodarsko potvrdu da su redoviti studenti, kao i predočiti dokaz o prebivalištu na području Županije, te na osnovu popunjenog zahtjeva dobivaju potvrdu s kojom na putničkim blagajnama Prijevoznika izrađuju posebnu pametnu karticu. Do sada je ovu pogodnost koristio 131 student, kupujući mjesečne ili pojedinačne karte, ovisno o mjestu prebivališta i mjestu studiranja.

S obzirom da akademska godina 2018/2019. završava 30. rujna 2019. godine, radi nastavka korištenja sufinanciranja troškova prijevoza, redoviti studenti koji su do sada koristili ovu pogodnost u obvezi su dostaviti novu potvrdu kao dokaz da su i dalje redoviti studenti u akademskoj godini 2019./2020., a novi studenti ovo pravo mogu ostvariti prema prije navedenom postupku.

Postojeći Ugovor između Osječko-baranjske županije i HŽ Putničkog prijevoza važeći je do 31. prosinca 2019. godine, a s obzirom na veliki interes studenata, moguće je očekivati potpisivanje novog.

Sve dodatne informacije o ovom projektu mogu se dobiti u Upravnom odjelu za gospodarstvo Osječko-baranjske županije, Ribarska 2, Osijek, ili putem telefona 031 221 881.

L.B./foto: arhiva/Facebook@Lipički Compas

Još vijesti