Mojfaks.hr u Vijesti

Ministar Božinović odgovorio: Imaju li studenti OPRAVDANI RAZLOG za dobivanje PROPUSNICE kad fakulteti ne rade

Predavanja, ispiti, kolikviji...sve je preseljeno u online domenu. Čitaonice i knjižnice zatvorene su, barem za one koji bi u njima učili, pa se u ovim okolnostima postavlja pitanje: postoje li opravdani razlozi da studenti odlaze u mjesto studiranja iz roditeljskih kuća i za to dobiju propusnicu Nacionalnog stožera civilne zaštite?

3. travnja 2020 16:47
Ministar Božinović odgovorio: Imaju li studenti OPRAVDANI RAZLOG za dobivanje PROPUSNICE kad fakulteti ne rade

Ministar Božinović odgovorio: Imaju li studenti OPRAVDANI RAZLOG za dobivanje PROPUSNICE kad fakulteti ne rade Foto: MojFaks

Ovih su dana u fokusu javnosti opet mladi. Naime, nakon svojevrsnog epidemiološkog "peaka" broja novozaraženih koronavirusom zabilježenoga u Splitu sredinom ovoga tjedna, ali i dojavama građana da se mladež u Splitu i Zadru okuplja u kafićima unatoč zabrani okupljanja i napucima koji nalažu socijalno distanciranje, a hashtag #ostanidoma pršti s društvenih mreža i svih medijskih kanala, među studentima se također javljaju pitanja o tome koji su to opravdani razlozi zbog kojih bi mogli napustiti roditeljski dom kojem su se vratili nakon obustave predavanja 16. ožujka i na račun kojih bi mogli dobiti propusnicu, robu ovih dana traženu poput toalet papira početkom pandemije.

Fakulteti su zatvoreni, nastava online - zašto ići na faks?


Neke studente zanima mogu li doći u svoje unajmljene stanove u mjestima studiranja, druge pak mogu li iz bilo kojih drugih razloga doći u grad u kojemu studiraju iz mjesta u kojemu trenutno borave ili prebivaju.

...NEMOJTE PUTOVATI KUĆI – mama će izdržati! Evo zašto je bitno da sada OSTANETE u mjestu studiranja...


Ministar Božinović tijekom današnjeg obraćanja predstavnicima medija iz Nacionalnog stožera civilne zaštite odgovorio je na ovo pitanje. Kako kaže, po njegovim saznanjima fakulteti ne rade pa ne vidi zašto bi studenti putovali u mjesto studiranja.

"Koliko je meni poznato nastava na fakultetima se ne odvija, a ukoliko postoji nekakav nužan razlog da se putuje, uvijek postoji mogućnost preko lokalnog Stožera civilne zaštite da se objasni razlog i da se dobije propusnica", kazao je.

...Treba li \'ZAMRZNUTI\' ovaj semestar? Studentica zagrebačkog fakulteta tvrdi: Ponašati se kao da je sve normalno je – nerealno!...


Unatoč tome, apelira da se putovanja svedu na minimum jer je linearan rast potvrđenih slučajeva zaraze takav, a ne eksponencijalan, upravo zbog mjera ograničavanja kretanja koje su na snazi.

Danas do 14 sati izdano više od 192 tisuće propusnica


Također, upozorava da propusnice ne služe tome da se povećava broj putovanja nego da bi se osiguralo izuzeće struka i osoba koje moraju zadržati pravo na kretanje i putovanje van mjesta boravišta.

Danas je do trenutka održavanja ove konferencije za medije izdano više od 192 262 propusnica, a ovaj broj, tvrdi Božinović, ne ide u prilog borbe protiv pandemije. Ukoliko se nastavi ovim ritmom od 100 tisuća propusnica dnevno, tvrdi, zabrana kretanja izgubit će svaki smisao u kontekstu poboljšanja trenutne epidemiološke situacije.

...U karanteni DO LIPNJA? Par stvari užasava studente ako ova situacija potraje: \'Bog nam pomogao na ljeto s rokovima...\'...


Slijedom izrečenoga, svaki bi student morao odgovorno procijeniti je li razlog njegova putovanja zbilja opravdan i nužan jer i dalje nije vrijeme za bezrazložna putovanja i izlaganje zarazi.

"Cijelo vrijeme balansiramo, izmedju dva zahtjeva - kako održati povoljnu epidemiološku situaciju i kako omogućiti da život ide manje", zaključio je. O ovome svakako treba razmisliti svaka osoba koja planira zatražiti propusnicu.

L.B./foto: Facebook@E Splite moj/Pixlr

Još vijesti