L.B. u Vijesti

Najmlađa žrtva korone: Preminuo kao apsolvent, a postao prva osoba u obitelji koja je dobila diplomu – nakon smrti

Cody Lyster bio je među najmlađim osobama koje su preminule uslijed zaraze koronavirusa u američkoj državi Colorado.

6. Siječnja 2021 18:50
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Poteklih osam mjeseci statistika je pokazala da je 21-godišnji Cody Lyster bio među najmlađim žrtvama ovog novog virusa u američkoj saveznoj državi Colorado. Upravo zbog ovoga, Sveučilište na kojemu studirao odlučilo se na potez koji je razveselio njegovu obitelj.


...Brucoška VS koronaška godina... Zagrebačka studentica usporedila ovu i prošlu akademsku godinu: \'Ne znaš koja je gora!\'...


Povorka od 75 pripadnika policije, vatrogasaca i kola hitne pomoći prošla je kraj njegove kuće u Aurori dok su se na travnjaku ispred njegove kuće orile gajde. Lokalna bejzbolska liga počasnu nagradu nazvala je po njemu, a brojni su se stranci odlučili javiti njegovim roditeljima jer su nakon njegove smrti shvatili da virus treba shvatiti ozbiljno jer može odnijeti i mlade živote.


Najmlađa osoba preminula zbog korone - bez ikakvih prijašnjih medicinskih dijagnoza i problema


11. prosinca njegovi roditelji dočekali su priznanje kojemu su se odavno veselili. Prije nego što je preminuo, upisao je apsolventsku godinu na studiju kriminalistike pri Sveučilištu Colorado Mesa i time bio blizu cilja da prvi u obitelji dobije sveučilišnu diplomu. Prošlog mjeseca njihovom je sinu počasna diploma dodijeljenjena – posthumno. Ovo su iskustvo opisali riječima „gorko-slatko“. U svakom su slučaju osjećali veliki ponos.


...Ovo su BROJKE zaraženih po hrvatskim sveučilištima - zagrebačko Sveučilište NAJGORE! Još uvijek se ne prelazi na 100% online nastavu...


"San vašeg djeteta je da završi fakultet, a vas kao roditelja da odsele od kuće i promatrate što će učiniti s tom diplomom", kazao je Kevin, otac. "Ponosan sam što znam da je Codyju ovo pošlo za rukom i da se Sveučilište odlučilo na ovaj potez. Tužno je što nije ovdje da osobno primi ovu diplomu."


Cody je bio kod kuće u ožujku kad su se on, otac, majka i mlađa sestra zarazili virusom. U samo nekoliko dana, Cody je završio na respiratoru, bubrezi su ubrzo zatajili, a razvio je i upalu pluća kao i akutne respiratorne poteškoće uslijed sakupljanja tekućine u plućima. Preminuo je u bolnici, 8. travnja. Svi su bili u šoku, kako njegova obitelj, tako i medicinsko osoblje bolnice koje je skrbilo za njega.


"Njegova smrt kao poruka mladima: niste imuni..."


Cody je i dalje najmlađa osoba koja je preminula zbog zaraze koronavorusom, bez ikakvih prijašnjih kroničnih oboljenja i medicinskih dijagnoza. Štoviše, bavio se sportom: igrao je u lokalnoj baseball ligi i trenirao mlađe generacije bejzbolašica među kojima je bila i njegova mlađa sestra.


...Na uglednom Yale-u studentima poručili: \'Emocionalno se pripremite – vaši kolege mogli bi umrijeti\'...


"Njegova je smrt bila šok, ne samo na našem kampusu nego i u cijeloj državi", izjavio je Tim Foster, predstavnik studenata Sveučilišta Colorado Mesa. "Njegova je smrt postala primjer mladima uz poruku \'ljudi, niste imuni na ovaj virus, morate se paziti i biti oprezni\'", govori Foster.


Uz brojne simbolične geste kojima su mu u lokalnoj zajednici odali počast, njegove je roditelje najviše ganula donacija Ronalda Davisa, bivšeg generalnog direktora kompanije osvježavajućih pića Perrier. Davis je donirao milijun dolara u zakladu koja će dodjeljivati tri stipendije pod nazivom "Cody Lyster".


Izvor: Buzzfeednews

Još vijesti