Mojfaks.hr u Vijesti

Deset puta više prijava, a samo 50 upisanih brucoša: Na pregled kod logopeda čeka se godinu i pol

Svake godine sve je veća potražnja za logopedima, a Edukacijsko-rehabilitacijskog fakultet, gdje studenti dobivaju obrazovanje za ovo traženo zanimanje, prima samo 50 brucoša godišnje. To se pokazalo kao velik problem jer je to samo još jedan dokaz da naš hrvatski obrazovni sustav ne 'osluškuje' potrebe tržišta rada.

24. srpnja 2017 14:11
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Filozofski fakultet, Pravo i Ekonomija imaju najveće upisne kvote, iako ovogodišnje maturante najviše zanima – logopedija. Ovu priču donosi Dnevnik Nove TV te portal dnevnik.hr koji već mjesecima upozoravaju na problem manjka logopeda, no upisne kvote se ne mijenjaju. Iako logopediju pokuša upisati i deset puta više maturanata, mjesta ima tek za 50 najboljih.


Logopediju na Edukacijsko-rehabilitacijskom Fakultetu u Zagrebu svake godine pokuša upisati više stotina maturanata... izvor: unizg

Interesa ne nedostaje ni za Medicinu, piše dnevnik.hr. Nakon umetanja fotografije za indeks budući liječnici spremni su za upis fakulteta. Zagrebačka medicina na svoj je stoti rođendan upisala tristo brucoša.

Logopedi postali deficitarno zanimanje


Pregled kod logopeda čeka se godinu i pol dana, a iako petstotinjak mladih ljudi pokušava upisati taj smjer, mjesta ima samo za njih 50. Za više studenata nedostaje prostora i ljudi.

"Broj zaposlenih nastavnika, koji gotovo i nemaju asistenata, toliki je da možemo pokriti kvotu koju imamo. Također, prostorno ograničenje fakulteta trenutno ne dozvoljava grupe veće od 50 studenata", rekla je Draženka Blaži s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta.


Izvor: poliklinika-sinteza.hr

Najveće upisne kvote i dalje su rezervirane uglavnom za fakultete društvenog područja. Pa tako Igor Drvodelić iz Agencije za visoko obrazovanje navodi da se svake godine najveći broj studenata upisuje na Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu jer ima jako velik broj studijskih programa. Dodaje da taj fakultet po broju upisanih prati ekonomija, te FER, koji također ima veliku kvotu te da velik broj studenata odlazi i na Pravo.

Indekse su popunili i budući studenti strojarstva, na koji se ove godine, tvrdi David koji studira na FSB-u, prijavilo mnogo učenika. Upravo za STEM područje – prirodne, tehničke i biotehničke znanosti te informatiku – od jeseni je osigurano čak 3000 stipendija od 1200 kuna. Ulaganje je to u fakultete s čijom se diplomom ne odlazi na burzu, već na tržište rada.

Cijeli članak i prilog na ovu temu možete vidjeti ovdje.

Ivana Petrić
izvor: dnevnik.hr
foto: poliklinika-sinteza.hr

Još vijesti