L.B. u Vijesti

Nasilje ispred Ekonomskog fakulteta! Dečko udarao djevojku - studenti tvrde: 'Policija nije stigla ni nakon 20 minuta'

U ponedjeljak poslijepodne, oko 17 sati, studenti Ekonomskog fakulteta u Zagrebu svjedočili su neugodnoj sceni fizičkog maltretiranja. Nitko od prolaznika ni promatrača nije intervenirao, a policija na mjesto događanja nije stigla ni nakon 20 minuta od dojave.

28. studenog 2017 16:20
Ekonomski fakultet u Zagrebu

Ekonomski fakultet u Zagrebu Foto: MojFaks

Neugodna scena šokirala je sinoć studente zagrebačke Ekonomije, kao i slučajne prolaznike koji su se ondje zatekli. Naime, oko 17 sati studenticu ovog fakulteta agresivni je mladić odvukao niz stepenice, udarajući je i vičući na nju.

Dvije studentice, svjedokinje nemilog događaja, javile su se – zabrinute i ljute što nitko nije pravovremeno reagirao. Kako tvrde, osjećaju strah jer smatraju da se isto moglo dogoditi i njima.

"Došla sam na faks oko 17 sati jučer, vidim da su grupice djevojaka naokolo, svi nešto promatraju, kao malo kriomice. Kolegica potresena, pitam što je bilo, kaže: 'Pa lik mlati curu, eno tu iza", kaže nam prva studentica koja je željela ostati anonimna. "Proradio mi je bijes, prvo sam pomislila kako treba otići tamo. Nedopustivo! Onda je nastavila da su se neki dečki pokušali uplesti pa se taj nasilnik obrušio na njih, oni su samo otišli ... U trenu dok smo mi stajale ispred faksa i čekale da krenemo na predavanje, prošlo je više od 20 minuta kako su kolege zvali policiju koja se, pogađajte, nije pojavila. A taj mladić se i dalje izderavao na djevojku, možda ju je i udarao, poslije nismo ništa vidjeli jer ju je odvukao iza grmlja", potresena i frustrirana priča nam.

Druga sugovornica bila je ta koja je pozvala policiju, no kako je morala nastaviti sa svojim obavezama na fakultetu, nije dočekala policijske službenike niti intervenciju ijednog prolaznika ili promatrača. Osjeća se potreseno jer joj je teško povjerovati da se ovakav tip nasilja događa oko nas, a još teže da se nešto ovakvo može dogoditi radnim danom ispred fakulteta.

"Odmah pri izlasku kolegice s fakulteta dočekao ju je na stepenicama i lupio joj šamar, ali zbilja jaki, ne pljusku nego udarac koji je tupo zazvučao. Zatim su se spustili na klupicu, nisam mogla dobro vidjeti, ali vidjela sam dovoljno jasno da ju i dalje udara", priča druga kolegica.

Na 192 nitko se nije javljao...


Kako nam je ispričala, čim se situacija "zakuhala", pozvala je 192, no na taj se broj nitko nije javljao. Nakon toga je birala 112, ispričala o čemu se radi, na što su je spojili s policijom. Nakon dodatnog perioda čekanja (predugog u ovakvim situacijama), napokon je, kako tvrdi, dobila službenika kojemu je objasnila što se događa.

Zbog sumraka kolegica nije dobro vidjela nesretnu djevojku, ali je razaznala da je crnokosa. Također je začuđena što djevojka nije pokušala pobjeći nasilniku nego je slušala to vrijeđanje i dalje ostala s njim.

"Preplašena sam jer se sve dogodilo u 5 popodne ispred jednog fakulteta ispred kojeg prolazi hrpa ljudi od kojih se nitko nije usudio reagirati. Ja sam žena, pomislila sam da će i mene lupiti ako im priđem. 10-15 minuta nakon poziva policiji i dalje sam bila ispred fakulteta, gledala sam lijevo-desno da vidim da li netko dolazi, ali nitko nije došao", priča nam.

Detalje smo potražili u glasnogovorništvu Policijske uprave Zagrebačke odakle su nam potvrdili da su doista zaprimili poziv prije 17 sati.

"Imali smo dojavu, međutim, policijski službenici su obišli parkiralište i širu zonu fakulteta, ali nisu naišli na osobe koje su se navele u dojavi niti se itko od studenata obratio službenicima", rekao nam je glasnogovornik. Zanimalo nas je je li doista moglo proći čak 20 minuta da bi ophodnja stigla na mjesto dgađanja. "Mislim da sigurno nije prošlo toliko vremena kao što netko tvrdi", kratko je prokomentirao, "ali ako osoba ima informacije, ali nije decidirano navela o kojoj se studentici radi, a kako bismo mogli napraviti razgovor, može to anonimno i dalje napraviti." Upozorava da je u cijeloj situaciji puno nepoznanica – nema ni žrtve ni počinitelja.

Ono pak u što je siguran jest da su policijski službenici izašli na teren te se na mjestu incidenta raspitivali među studentima i prolaznicima kako bi doznali više detalja i podrobnijih informacija. Također je pozvao sve studente koji eventualno raspolažu s više informacija da se obrate PU Zagrebačkoj, a sve kako bi sigurnost na fakultetu bila na višem nivou.

Pozvati ih možete na broj 01/4563-111 ili 192 ili im pisati na e-mail adresu zagrebacka@policija.hr.

Još vijesti