L.B. u Vijesti

Novost: redovne studentice kao zaposlene žene? Djevojke koje na studiju zatrudne najčešće odustaju od fakulteta

Oko 2500 studentica u Srbiji svake godine rodi dijete. Osim toga, procjenjuje se da još bar tisuću djevojaka godišnje abortira tijekom studiranja zbog loših propisa koji im onemogućavaju da školovanje usklade s roditeljstvom.

22. studenog 2017 16:52
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Zbog toga je ministrica Slavica Đukić Dejanović nedavno najavila niz prijedloga koji će djevojkama omogućiti da paralelno podižu dijete i studiraju. Prema mišljenju dr. Rakić, treba podržavati studentice da se uprkos učenju i obavezama na fakultetu odluče za ulogu majke jer su zdravstveno i životno to najbolje godine za rađanje, piše Telegraf.

Godine studiranja najbolje za rađanje


"Nažalost, ne postoje službeni podaci koliko imamo rođenih beba među studenticama na godišnjem nivou, ali prema nekim procjenama, svake godine oko 2500 djevojaka na studijima u Srbiji rodi dijete. Među njima je najviše onih studentica koje su na završnim godinama. Naravno, ima i djevojaka koje se zbog previše obaveza i učenja odluče na prekid trudnoće jer smatraju da ne mogu da iznesu sve zajedno do kraja fakulteta", navodi Rakić.

...Priče hrabrih studentica: Kako je studirati kad te kod kuće čeka dijete...


Sadašnji propisi nisu na strani majki i trudnica studentica pa su prinuđene napustiti studentske domove jer nijedan nema opremljene apartmane za smještaj beba, a najčešće prekidaju studij jer ne mogu stalno prisustvovati predavanjima i vježbama.

Koliko je teško u Srbiji biti majka studentica, pokazuje i primjer 20-godišnje Radmile Petrović iz Novog Sada, koja je morala napustiti školovanje jer obaveze na fakultetu nije uspjela uskladiti s majčinstvom.

...Kombinacija studija i trudnoće u Hrvatskoj je jako zahtjevna: Kako je biti mama-studentica?...


"Ostala sam trudna u četvrtom razredu srednje Medicinske škole, a kćer sam rodila pred maturu. Iste godine sam upisala Elektrotehnički fakultet u Novom Sadu, međutim, ubrzo su se javili prvi problemi. Nisam naišla na razumijevanje ni profesora ni kolega, pa sam se osjećala odbačeno", priča Radmila.

Prekinula studij na prvoj godini


"Zbog nemoći da redovno prisustvujem predavanjima, što je prema Bolonji moja obaveza, prekinula sam studije na kraju prve godine. Veliko olakšanje za sve majke studentice bilo bi da fakulteti pokažu malo razumijevanja i oslobode nas dijela obavezne nastave i vježbi. Također, treba dopustiti roditeljima koji studiraju da žive s djetetom u studentskom domu. Kada bi se donijeli zakoni koji bi majkama olakšali studiranje, sasvim sigurno bih se odmah vratila na fakultet jer imam ogromnu želju da dobijem diplomu", priča Radmila.

...\'Obitelj i obrazovanje idu zajedno\': Objavljen natječaj za stipendiju koja podupire studente roditelje...


Predstavnica studentske asocijacije Novog Sada i autorica projekta "Akademska beba" koji se bavi podrškom studentima s djecom, Marijana Topo, kaže da se brojni problemi s kojima se u današnje vrijeme susreću roditelji akademci mogu premostiti uz dobru volju nadležnih.

...Dva tjedna nakon poroda pisala kolokvij: studentica ekonomije dobila stipendiju \'Hrvatska može bolje\'...


"Naše studentice mahom prekidaju ili zamrzavaju studije jer se većina profesora strogo pridržava \'bolonjskih pravila\', odnosno zahtijevaju prisustvo studenata na predavanjima i vježbama. Nitko od roditelja studenata svoje obaveze ne eskivira, već samo traži da se dogovori oko termina. Najveći broj njih ima jaku želju da uz roditeljstvo završe i fakultet i bila bi prava šteta da ih sputavamo u tome", kaže Topo.

Redovnim studenticama status zaposlenih žena


Slavica Đukić Dejanović kaže da smatra da svakoj ženi koja se želi obrazovati, a istovremeno i roditi, treba stvoriti uvjete da to i napravi.

"Zato smo i predložili da se studenticama koje su postale majke, a koje sad u najboljem slučaju samo zamrzavaju godine na fakultetu, omogući da vježbe i predavanja odslušaju kad njima to odgovara. Također, sugerisala sam da svaku redovnu studenticu treba tretirati kao zaposlenu ženu. I na kraju, svuda u svijetu pri studentskim domovima postoje i kampusi za smještaj roditelja s djecom i nadam se da će uskoro i kod nas domovi dobiti slične apartmane", objašnjava Đukić Dejanović.

izvor: Telegraf.rs

Još vijesti