Mojfaks.hr u Vijesti

Odzvonilo prepisivanju: aktiviran softver za provjeru seminarskih i diplomskih radova!

Prepisivanje seminarskih, diplomskih i doktorskih radova koje je, kako su pogazali brojni primjeri, neka vrsta nezanemarivog problema koji narušava vjerodostojnost hrvatskog visokog školstva, na riječkom Sveučilištu trebalo bi postati stvar prošlosti.

24. rujna 2014 11:27
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Naime, Sveučilište od ove akademske godine prvo u Hrvatskoj uvodi antiplagijatski softver za kontrolu studentskih radova, a odlukom sveučilišnog Senata njegova primjena postaje obavezna za mentore kod diplomskih radova i doktorskih disertacija piše Jutarnji list.

Softver Turnitin, čiju je primjenu od 1997., kada je lansiran, do današnjeg dana s prilično dobrim rezultatima počeo koristiti čitav niz svjetskih fakulteta, koštat će riječko Sveučilište oko 12.000 dolara godišnje. Iskustva raznih sveučilišta pokazala su da je nakon uvođenja takvog sustava kvaliteta studentskih radova povećana za 40 posto.

Prema riječima prof. dr. Zlatana Cara, prorektora za informatizaciju Sveučilišta u Rijeci, činjenica da se veliki broj radova plagira ili sliči plagijatstvu kao i jedno od pitanja s kojim su se susretali prilikom akreditacija u inozemstvu, a koje glasi “Kako kontrolirate plagiranje tekstova studenata”, neki su od razloga za uvođenje ovog alata.

U kratkim crtama i pojednostavljeno, Turnitin funkcionira tako što traga za potencijalno neoriginalnim materijalom uspoređujući pomoću algoritama tekst s nekoliko baza podataka, pronalazeći, recimo, iste riječi složene u slične rečenične konstrukcije.
Osim što skenira vlastite baze podataka, ima licencirani ugovor za pretragu široke baze znanstvenih radova uključujući 35 milijuna specijaliziranih web stranica.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Izvor: Jutarnjilist
I.N.

Još vijesti