Mojfaks.hr u Vijesti

Mali grad koji izdvaja puno: Možda nema toliko novca kao Zagreb, ali evo po čemu je Koprivnica broj jedan za studente!

Grad Koprivnica osigurao je nove stipendije za 118 studenata te će im u siječnju biti isplaćena stipendija za listopad, studeni i prosinac.

10. Siječnja 2020 15:17
Mali grad koji izdvaja puno: Možda nema toliko novca kao Zagreb, ali evo po čemu je Koprivnica broj jedan za studente!

Mali grad koji izdvaja puno: Možda nema toliko novca kao Zagreb, ali evo po čemu je Koprivnica broj jedan za studente! Foto: MojFaks

Koprivnica tako od ove godine stipendira 430 studenata, od čega je 12 inozemnih. Stipendije iznose 550 kuna mjesečno za studiranje u Hrvatskoj, odnosno 1100 kuna za inozemstvo, piše Lokalni.hr. Za deficitarna zanimanja dodjeljuje se 800 kuna.  


...Hrvatski grad koji mazi svoje studente: Uz stipendije, odlikaši dobivaju i do 2000 kuna jednokratne pomoći...


U apsolutnim iznosima prednjači Zagreb, ali evo u čemu je Koprivnica broj jedan!


U apsolutnim iznosima koji su osigurani u proračunu, Koprivnica je treća po stipendiranju studenata, odmah iza osjetno većih Zagreba i Splita. Međutim, gledano u odnosu na broj stanovnika i studenata Koprivnica je prvi grad u Hrvatskoj prema izdvajanju za stipendije.

foto: Dreamer4787 via Shutterstock

Prema lanjskim podacima, najviše se stipendiraju studenti zagrebačkih sveučilišta, njih oko 230: na Filozofski fakultet otpada 40, a na PMF 16 studenata. Slijede Osijek (55), Rijeka (41) i Varaždin (39). Lani su lošiji studenti koji su prekinuli ili nisu završili u roku u proračun vratili oko 787.000 kuna.

...Metropola široke ruke, ali ni drugi ne kaskaju: Evo koji sveučilišni gradovi studentima daju najveće stipendije...


Uvjeti stipendiranja


Kao i kod većine stipendija, ugovor o stipendiranju zaključuje se na godinu dana. Korisniku stipendije koji ima zaključen ugovor o jednogodišnjem stipendiranju omogućit će se nastavak stipendiranja na preddiplomskom i diplomskom studiju ako Upravnom odjelu za društvene djelatnosti Grada dostavi potvrdu o upisu u iduću godinu studija i potpiše Aneks ugovora o jednogodišnjem stipendiranju. Korisnik stipendije koji završi studij kao redovni student u roku od godinu dana od završetka zadnjeg semestra studija oslobađa se obveze vraćanja primljenog iznosa stipendije.

Korisnik stipendije koji ne završi studij, prekine studij, koji završi studij u roku duljem od dvije godine od završetka zadnjeg semestra studija ili tijekom studiranja te izgubi status redovnog studenta dužan je vratiti ukupno primljeni iznos stipendije uvećan za kamatu po stopi od šest posto, piše Lokalni.hr. 

...Stigli rezultati najpoželjnije stipendije u Hrvatskoj – jeste li među 10 tisuća sretnih dobitnika?!...


A.Z.
izvor: Lokalni.hr
foto: Dmitrijs Kaminskis via Shutterstock

Još vijesti