Mojfaks.hr u Vijesti

Pametno biraj: studij koji odabereš otkriva koliko si inteligentna osoba

Jesu li studenti koji odabiru različite studije i studijske grupe različito inteligentni?

19. veljače 2016 11:12
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Kako bi pokušao odgovoriti na ovo pitanje, Jonathan Wai sa Sveučilišta Duke usporedio je rezultate s pet različitih standardiziranih testova za studente od 1946. do 2014. godine. Došao je do zaključka da postoje korelacije između odabira studijskih grupa i inteligencije i uspješnosti studenata koji se za njih odlučuju.

...Ono si što studiraš: što odabir studija govori o tvom karakteru?...

Matematika i fizika zahtijevaju genijalnost

Zadnjih sedam godina, najinteligentniji i najuspješniji studenti upisuju prirodne znanosti, točnije STEM znanosti i studijske programe koji su također među najbolje plaćenima na tržištu rada. Najbolji rezultati na standardiziranim testovima (primjerice standardiziranom testu sposobnosti – SAT testu) koje su ostvarili baš ovi studenti ne čudi s obzirom na kompleksnost ovog područja. Čak i znanstvenici u \'tvrdim\' STEM disciplinama kao što su fizika i matematika, slažu se da je za rad u ovim poljima potrebna genijalnost.

Učitelji i nastavnici na samom dnu po rezultatima na standardiziranim ispitima

S druge strane, studenti učiteljskih i edukacijskih fakulteta i studijskih grupa koji kasnije postanu učitelji i nastavnici, najčešće dolaze sa samog dna što se rezultata na standardiziranim testovima tiče. U Singapuru ovo nije slučaj – oni svoje učitelje biraju sa samog vrha studenata koji briljiraju na testovima, a jednako je s Harvardom i Vanderbildtom. Slična vrijedi i za studije nekih društveno humanističkih disciplima (antropologija, arheologija) koje su najlošiji odabir za upis, barem što se kasnijeg zapošljavanja i financijske isplativosti tiče, objavljuje Forbes.

...\'Nema tu kruha\': trebaš li se sramiti svog studija?...

Andrew Yang, osnivač Venture for America, tvrdi da odabir studija uvelike utječe na cjelokupno društvo dugoročno i zato se zalaže da se odabir studenata koji će kasnije postati učitelji i nastavnici vrši među najizvrsnijim srednjoškolcima.

L.B./izvor: Quartz
foto: Pixabay

Još vijesti