Mojfaks.hr u Vijesti

Ovi studenti neće morati kupovati maske: Renomirani zagrebački fakultet osigurat će maske brucošima!

Nova akademska godina nam je pred vratima, a informacije o organiziranju nastave pristižu na kapaljku.

27. kolovoza 2020 19:32
Ovi studenti neće morati kupovati maske: Renomirani zagrebački fakultet osigurat će maske brucošima!

Ovi studenti neće morati kupovati maske: Renomirani zagrebački fakultet osigurat će maske brucošima! Foto: MojFaks

Usprkos vapajima studenata matičnim fakultetima i Ministarstvu znanosti i obrazovanja da što prije objave planove za provođenje nastave najesen, do danas je poznato kako će se nastava odvijati na tek nekoliko zagrebačkih fakulteta i riječkome Sveučilištu. Mahom su to modeli kombiniranja kontaktne i online nastave.

...Doznajemo PREPORUKE za početak godine! Tijekom sastanaka Radne skupine, o studentima ni RIJEČI: \'Za fakultete je već sve razrađeno...\'...


Prošli tjedan ukazali smo na problem ignoriranja pitanja studenata i izbjegavanje donošenja prijedloga za održavanje nastave na fakultetima diljem Hrvatske tijekom dva održana sastanka Radne skupine za razradu i predlaganje mjera za početak pedagoške, školske i akademske godine 2020./2021. Ovu je skupinu imenovao ministar Fuchs 7. kolovoza, a tijekom prvog sastanka 18. kolovoza, kao ni nakon drugog i posljednjeg - pitanje akademske godine nije se uopće spomenulo.

Kako je za MojFaks prošli tjedan kazala Gordana Kovač-Bluha jedna od članica Radne skupine, inače predsjednica Glavnog vijeća sindikata Preporod i predstavnica Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu, "studenti nisu spomenuti tijekom protekla dva dana, govorilo se o tome da to treba i da to bude, ali nisu".

Ono što se tiče studenata, a o čemu je javnost obaviještena nakon prvog sastanka Radne skupine jest odluka da će studenti na predavanjima morati nositi maske. Prodekane za nastavu zagrebačkih fakulteta pitali smo, tko bi ako maske postanu obavezne trebao snositi taj trošak nabavki maski, koji u konačnici nije malen i bi li fakulteti trebali sudjelovati u tome?

...Doznajemo: TRI velika zagrebačka fakulteta donijela odluku o održavanju nastave – pripremite se za SVE kombinacije!...


Konkretan odgovor po pitanju maski, portal MojFaks dobio je od Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

“Što se tiče zaštitnih maski, na PMF-u je u tijeku skupljanje ponuda za platnene zaštitne maske koje bismo nastojali osigurati \'brucošima\', a po mogućnosti i ostalim studentima", za MojFaks govori prof. dr. sc. Dubravka Hranilović, prodekanica za nastavu PMF-a, kao i ostale detalje izvođenja nastave.

...Pitali smo studente hoće li NOSITI MASKE na predavanjima i tko to treba platiti? Evo u čemu se slažu, a što ih je PODIJELILO u dva tabora...


Podsjećamo, početkom tjedna u dvije grupe na Facebooku proveli smo ankete među studentima. Pitali smo ih "Očekuju li da fakulteti snose trošak nabavki maski?" i "Hoće li podržati odluku nošenja maski na predavanjima?".

Kada je riječ o nošenju maski na predavanjima studenti su podijeljeni u dva tabora s gotovo jednakim brojem. U anketi je glasalo ukupno 608 studenata, od kojih njih 51,8% planira nositi masku na predavanjima, dok njih 48,19 ne planira nositi masku.

Na pitanje u anketi "Očekujete li da fakultet snosi trošak nabavke maski?", odgovorilo je ukupno 830 studenata, od kojih njih 73.9% smatra da bi maske trebale biti trošak fakulteta. Njih 26% ne očekuje od fakulteta da pokrije taj trošak.

A.Z.
foto: Shutterstock By Kzenon

Još vijesti