Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Pohvalno: 76% studenata i školaraca ne prepisuje svoje radove!

MojFaks | Vijesti, 23.05.2013.Pohvalno: 76% studenata i školaraca ne prepisuje svoje radove!

Pri kraju školske i akademske godine studenti i učenici su obavezni pisati maturalne, završne i diplomske radove. U anketi provedenoj na gotovo 300 ispitanika, portal EduCentar je otkrio pišu li studenti i učenici svoje radove sami ili ih u potpunosti ili djelomično kopiraju.

 Velika većina ispitanika (76%) tvrdi da je njihov rad isključivo autorsko djelo. 'U izradu svog maturalnog, a kasnije i diplomskog rada uložila sam mnogo truda i vremena', komentira jedna ispitanica.

Poseban trud u svoj rad uložili su ispitanici koji su prevodili stranu literaturu: 'I još je prevedeno s poljskog' navodi jedan od ispitanika.

Jedan ispitanik je otišao i korak dalje - na vlastitu je inicijativu odlučio odraditi praksu u poduzeću na čijem je primjeru odradio diplomski rad te je na taj način raspolagao informacijama iz prve ruke.

Tek 15% ispitanika priznaje da je manji dio njihovog rada tuđe djelo odnosno da su neke dijelove preuzeli iz drugih izvora.

Većinu tuđeg rada preuzelo je 5% ispitanika. Opravdanje za takvo nešto navodi jedna ispitanica: 'Imala sam istu temu kao i kolegica s iste godine pa sam pri pisanju završnog rada, s obzirom da mi je literatura bila na engleskom, većinu rada prepisala od nje', priznala je.

'Hrabrih' 4% ispitanika priznaje da su pripremu svog rada u potpunosti povjerili drugoj osobi te se tako riješili 'tereta'.

Educentar.net

Foto: photoxpress.com


prepisivanjediplomskiškolaučeniciKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se