Mojfaks.hr u Vijesti

Postani diplomirani surfer

Surferska znanost i tehnologija. Zvuči kao loš vic? Ne, zvuči kao jedan od smjerova na sveučilištu u Plymouthu. Dasku pod ruku i trk na faks.

19. travnja 2010 12:32
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Dakle, u 21. stoljeću moguće je postati diplomirani surfer, a kulovitu titulu nudi program sveučilišta u britanskom Plymouthu koji će vas naučiti apsolutno svemu vezanom za valove, plaže, daske i kako uletiti bikiniziranim studenticama ekonomije i prava koje su došle po dozu vitamina D na obližnju plažu.

Ne fakat, studij surfanja je najozbiljnija stvar i sadrži elemente oceanografije, meteorologije, biologije, kemije, ekologije, računovodstva, PR-a, trgovine i, jasno, suvremene surf kulture. Studenti su jednako na valovima kako i u učionicama i s diplomom im se otvaraju zanimljive karijere.

Tridesetjednogodišnji Erine Capbert postao je tako marketinški direktor za Finisterre, kompaniju koja proizvodi surf opremu, Dean Bennet, istih godina, vodi PR agenciju koja se specijalizirala za daščane sportove i uličnu modu, a možete završiti i kao Clare Sherratt kojoj je matematičko znanje iz surferskog smjera bilo dovoljno za dobivanje posla profesorice matematike uzrastu od 11 do 16.



"Kada sam upisao smjer te 2000. kada je i osnovan, ljudi su mi govorili da ću dobiti Mickey Mouse diplomu, ali istina nije mogla biti drukčija. Program je objedinjavao mnoge elemente – znanstvene, tehničke, poslovne", kaže Capbert, tip s Disneyevom titulom. No, definitvno mu nije loše, baš kao ni kolegi mu Bennetu. Deki su na vrijeme shvatili da im je profesionalna surfing karijera nedostižan cilj, pa su se uhvatili poslovne strane ne gubeći dodir sa sportom koji ih loži.

Koji bi bio naš odgovor na otočku akademsku domišljatost? Znamo, jedan, jedini i neponovljivi picigin. Znanost o piciginu se još uvijek usmeno prenosi s koljena na koljeno tamo negdje u plićaku splitskih Bačvica. Vrijeme je da netko sastavi popis literature i počne dijeliti diplome. Barba Kerum, javi se.

Autor: Krešimir Dujmović

Pročitajte još:

Striptizom protiv studentskog stresa 
Hoće li nam ispite ocjenjivati u Indiji?
Warner plaća studente, Internet špijune
Prodaja diplomskih radova – novi online biznis
Studentske seks kolumne


Još vijesti