Mojfaks.hr u Vijesti

Predsjednica Kolinda ponovo studentica: upisuje se na FPZG

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović bila je danas na Fakultetu političkih znanosti te obavila intervju, što je jedna od stepenica prema upisu doktorskog studija, objavljuje Index.hr.

26. studenog 2015 16:29
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Natječaj je objavljen nedavno, a prijave su se primale sve do 20. studenog ove godine. Grabar Kitarović prošla je prvi krug, a jutros je obavila razgovor s redovitim profesorom Lukom Brkićem, što je dio drugog kruga prijemnog ispita. Razgovorom se provjerava motivacija kandidata za studij, ali je i prilika profesorima da dođu do dodatnih informacija relevantnih za konačni odabir kandidata.

Studij traje tri godine odnosno šest semestara u punom radnom vremenu, odnosno pet godina za tzv "part-time" studente. Školarina iznosi 60 tisuća kuna, a predsjednica će uz obvezu vođenja države imati i obvezu dolaska na obavezna predavanja.

"Niti jedan zakon ne sprječava državne dužnosnike da upisuju sveučilišne programe na bilo kojoj razini. U tom smislu Fakultet tretira gospođu Grabar Kitarović kao bilo kojeg drugog kandidata. Za nju vrijede ista pravila upisa kao i za sve druge, odnosno, ona mora ispuniti iste kriterije kao i svi ostali kandidati. Intervju s kandidatima jedan je od tih kriterija. Rezultati natječaja su javni i bit će dostupni čim ih komisija obradi i donese konačnu odluku", potvrdili su za Index.hr s Fakulteta političkih znanosti.

Kolinda Grabar Kitarović diplomirala je 1993. godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i to engleski i španjolski jezik. Sedam godine kasnije završila je i magisterij političkih znanosti i to po završetku dvogodišnjeg poslijediplomskog studija iz međunarodnih donosa na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Njen magisterski rad na temu "Američko-sovjetski odnosi u vrijeme administracije predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Ronalda Regana 1981 – 1989" predmet je anonimne kaznene prijave Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu. Prijava je podnesena u siječnju ove godine.

U prijavi se izražava sumnja u moguće plagiranje njenog magistarskog rada i njegovo autorstvo te se navodi da nisu zabilježeni dolasci Grabar Kitarović na Fakultet kako bi regulirala svoje obveze te da se ne zna kada je zapravo polagala ispite, piše Index.hr.


L.B./izvor: Index.hr
foto: Facebook@Kolinda Grabar-Kitarović

Još vijesti