Mojfaks.hr u Vijesti

Provjeri možeš li upasti: Oxford objavio pitanja s prijemnih ispita

Sveučilište u Oxfordu jedna je od najprestižnijih akademskih institucija na svijetu.

13. listopada 2015 12:23
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

S tim na umu, naravno da je ujedno i jedno od najtežih za upisati. Ne samo da morate imati besprijekorne ocjene nego morate proći i na prijemnom ispitu.

Sveučilište je objavilo nekoliko primjera pitanja koja postavljaju na prijemnim ispitima za različite znanosti kao i primjer odgovora da biste mogli procijeniti jeste li dovoljno kompetentni za upisati se na ovo sveučilište.

Osoba zadužena za prijave, Samina Khan, tvrdi da se prijemni sastoji uglavnom od "akademskih razgovora" o studiju koji želite upisati, a pitanja su poprilično filozofska, ako možemo prosuđivati po ovim primjerima.

Orijentalni studiji



* Može li arheologija dokazati ili opovrgnuti biblijske zapise?


Alison Salveson s koledža Mansfield na ovo je pitanje odgovorila ovako:

"Tražila bih odgovor u kojem mogu prepoznati da kandidat Bibliju percipira kao zbirku dokumenata koji su pisani i prepisivani tijekom nekoliko stoljeća i koja, kao takva, sadrži važne informacije o tradiciji koja pak može rasvijetliti povijest. No akademsko proučavanje Biblije znači da treba pažljivo proučavati kad i odakle potječu takve tradicije i za koju su svrhu bile pisane."

Biomedicinske znanosti

* Zašto postoji veza između šećera u urinu i dijabetesa?



Robert Wilkins sa St Edmund Halla je objasnio:

"Studenti su dosad vjerojatno naučili da bubrezi filtriraju krv i iz nje čiste otpadne stvari kao što su urea. No, mnogi drugi spojevi koje ne bismo smjeli izgubiti, također se filtriraju iz krvi (poput glukoze). S obzirom da se glukoza inače ne nalazi u krvi, studente pitamo da pretpostave kako ju možemo zaržati dok urin prolazi kroz bubrege."

Eksperimentalna psihologija

* Koji biste broj između 0 i 100 odabrali ako bi vas zamolili da sudjelujete u igri u kojoj 100 ljudi stavlja po 1 dolar u nagradni fond. Nagrada odlazi osobi koja je odabrala broj koji je najbliži 2/3 prosječnih brojeva od svih odabranih brojeva.

Nick Yeung s koledža University objasnio je ovo pitanje na ovaj način:

"Djelomično, ovo pitanje uključuje numeričke, ali i analitičke sposobnosti: pitanje implicira da će dobitni broj biti onaj koji iznosi 2/3 nekog drugog broja, ali kojeg?
Pitanje ima i psihološki kut jer morate u obzir uzeti i razmišljanje o razlozima ljudskog ponašanja i odabira. Hoće li se svi jednako potruditi? Hoće li svi biti jednako motivirani da pobjede?"


Ekonomija i menadžment


* Zaslužuju li bankari svoje plaće i bi li vlada trebala limitirati iznose njihovih plaća?



Brian Bell s Lady Margaret Halla objašnjava pitanje ovako:

"Jednostavni odgovor mogao bi glasiti da su banke uglavnom privatne kompanije u kojima su radnici slobodni raditi gdje god žele, a njihove su plaće rezultat kompetitivnog tržišta rada.
U ovoj priči bankari zarađuju mnogo jer su dobri u svome poslu i posjeduju rijetke sposobnosti i vještine. Teško je uvidjeti razlog zašto bi se vlada umiješala u iznos njihovih plaća.
Dobar kandidat mogao bi se zapitati zašto naizgled jednako talentirani pojedinci zarađuju toliko više u bankarstvu nego u drugim zanimanjima. Vjerujemo li da su bankari zaista bolji od ostalih radnika po pitanju njihovih vještina?
Alternativna priča iza bankarske industrije jest ta da bankarstvo nije kompetitivno jer zarađuje profit koji je veći od onoga koje bi stvaralo kompetitivno tržište.
Ključna stvar vezana uz ovo pitanje jest da kandidata potaknemo da razmišlja o ekonomiji plaćanja, a ne samo etici – je li to pošteno ili ne."

I? Imaš li kapaciteta za upad na ovo prestižno sveučilište?

L.B./izvor: Unilad
foto: Freeimages

Još vijesti