Mojfaks.hr u Vijesti

Prvi studij japanskog jezika: studirajte egzotični jezik u antičkome gradu Puli

Ako su jedine riječi u vašem vokabularu japanskog jezika 'arigato' i 'sayonara', a voljeli biste taj fundus malo povećati, razmislite o novom i jedinstvenom studiju japanskog jezika i kulture koji ćete moći upisati u Puli.

31. srpnja 2015 11:31
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli razveselilo je sve ljubitelje japanskog jezika i kulture informacijom da će se od akademske godine 2015./16. moći učiti ili studirati Japanski jezik i kultura na tom sveučilištu.

Osim što razni stručnjaci (politički i ekonomski) već nekoliko godina savjetuju da se od engleskog, njemačkog ili španjolskog okrenemo ka jezicima Dalekog istoka, zasigurno vam neće biti dosadno! Ovaj egzotični jezik moći ćete studirati u više različitih oblika, ovisno o vašim potrebama:

- u obliku izbornih kolegija (manje zahtjevno upoznavanje s osnovama jezika, dva puta tjedno) za studente Sveučilišta kao novi izborni predmeti Japanski jezik 1 i 2 (svaki nosi 3 ECTS)

- u obliku stranog jezika za građane (Japanski jezik 1 i 2)

- u obliku cjeloživotne škole Japanski jezik i kultura (trajanje od 1 do 3 godine – 6 semestara), 90 ECTS bodova, a s dodatnim izbornim kolegijima moguće je sakupiti 125 ECTS bodova)


Program cjeloživotne škole Japanski jezik i kultura osmišljen je tako da je moguć nastavak akreditiranih studija Japanski jezik i kultura na Odjelu za humanističke znanosti ili na Filozofskom fakultetu u Ljubljani. Studijski program je namijenjen svima koji žele savladati japanski jezik i upoznati japansko društvo, povijest, kulturu za potrebe u turizmu, gospodarstvu i drugim granama.



Prednost studija je, da se je pored općeg japanskog jezika moguće usmjeriti i na poslovni japanski jezik, npr. japanski u turizmu.

Jednopredmetni i dvopredmetni preddiplomski sveučilišni studiji Japanski jezik i kultura prihvaćeni su na Vijeću Odjela za humanističke znanosti i na Senatu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, a trenutno su u akreditacijskom postupku na Agenciji za znanost i Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta RH. Moguće je da će akreditacije i dopusnice stići do početka akademske godine 2015./16. U tom će slučaju tijekom rujna 2015. biti moguć upis prvog naraštaja studenata na jednopredmetni ili dvopredmetni sveučilišni studij.

Jednopredmetni preddiplomski studij nosi 180 ECTS bodova, a dvopredmetni 90 i bit će ga moguće kombinirati  s drugim dvopredmetnim studijima na Odjelu za humanističke znanosti, a to su:

- hrvatski jezik i književnost

- povijest

- talijanski jezik i književnost

- latinski jezik i rimska književnost.



Polaznicima škole odnosno studija omogućena je razmjena studenata i prijave na mnogobrojne stipendije japanskih fondacija za usavršavanje i učenje jezika. Odjel za humanističke znanosti u izvođenju programa surađuje s Filozofskim fakultetom u Ljubljani. Uspostavljena je suradnja sa Sveučilištem Tohoku u Japanu, a u tijeku je i uspostava suradnje s više drugih japanskih sveučilišta.

Više informacija pronađi ovdje.

Zvuči super, zar ne?

L.B./izvor: unipu.hr
foto: freeimages

Još vijesti