Mojfaks.hr u Vijesti

Sadili tikvice i zaradili upis na fakultet

Srednja škola “Braća Radić” iz Kaštel Štafilića - Nehaja, ugostila je 23. i 24. travnja sudionike Državnog natjecanja učenika u Obrazovnom sektoru poljoprivreda, prehrana i veterina u disciplinama agro, flora, nutri-vita i veterinarski tehničar.

28. travnja 2015 17:41
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Na natjecanju, održanom po prvi put u jednoj školi u sve četiri discipline, sudjelovalo je 45 učenika, a pratnja su im bili njihovi mentori. S 15 sudionika najbrojniji su bili učenici u disciplini agro, u kojoj su za zadatak sadili - tikvice. Bilo je zanimljivo promatrati s kojom su ozbiljnošću u školskom stakleniku prionuli izračunu potrebnog broja sadnica po jedinici površine, pripremi gredice i na kraju sadnji.

Zauzeti poslom uopće nisu obraćali pozornost na posjetitelje, niti su pogledavali šta im rade kolege. Među njima bio je i predstavnik škole domaćina, učenik četvrtog razreda Ivan Dropulić.

Prvo smo morali izraditi projekt po kojemu smo onda sadili tikvice”, ispričao je svoje natjecateljsko iskustvo. Prema Ivanovim riječima, nije bio težak ni teoretski dio natjecanja, a sudjelovanje mu je važno budući da želi studirati agronomiju, a jedno od prva tri mjesta na ovom natjecanju omogućava izravan upis na studij agronomije u Zagrebu. Na kraju će se pokazati da je Ivan bio uspješan - osvojio je treće mjesto i put na fakultet mu je otvoren.

Veterinarski tehničari, njih deset, za zadatak su imali senzorski ocijeniti svježinu ribe, parazitske invazije i mikrobiološku pretragu ribe.

U disciplini nutri-vita zadatak je bio napraviti žele od naranče, potom ga senzorski ocijeniti, analizirati i prezentirati povjerenstvu. Ocjenjuju se, naime, znanje, psihomotoričke vještine i što je novina, prema riječima prof. Ružice Budimir, prezentacijska vještina.

Troje prvoplasiranih učenika u svakoj disciplini kao nagradu su dobili tablet. Onima koji žele nastaviti studij u struci važniji su, međutim, dobiveni bodovi koji će im to omogućiti.

Više pročitajte ovdje.

L.B./izvor: Slobodna Dalmacija
foto: sxc.hu

Još vijesti