Mojfaks.hr u Vijesti

Studenti odlučili: diploma nije jedino postignuće na kraju studija

Ako je suditi po rezultatima novog istraživanja, studenti koji će ove akademske godine započeti svoju studentsku karijeru mogu se nadati mnogim postignućima na kraju ovog procesa, a ne samo diplomi.

15. rujna 2015 12:11
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Sveučilište Surrey provelo je anketu među više od tisuću studenata diljem Velike Britanije i otkrilo da 32% ispitanika smatra da je najveće postignuće koje su stekli nakon studiranja – samostalnost! Briga za samoga sebe, neovisnost i odgovornost dok žive sami, daleko od kuće, važni su faktori samoprocjene koji su, čini se, studentima važniji od stjecanja same diplome.

Druge životne sposobnosti i vještine koje su se našle pri vrhu ljestvice su:

- 23% studenata izjavilo je da im je studiranje pomoglo razviti socijalne vještine komuniciranja i ophođenja s drugim ljudima
- 7% studenata izjavilo je da je naučilo raspolagati novcem tijekom studija


Dr. David Ashton, bivši dekan Sveučilišta Surrey, opisao je kako je samostalan život tijekom studija velika stvar i dodao da je pozitivno i to što mnogi studenti i u tim trenucima imaju podršku roditelja.

Što se financija tiče, bivši dekan rekao je da se radi o \'škakljivom\' području stoga sveučilište svojim studentima (posebno brucošima) nudi stručno financijsko savjetovanje. Objasnio je: \'Fakultet je mjesto razvijanja životnih vještina, a studenti diplomiraju kao zaokruženi stručnjaci, ali i individue sposobne za samostalan život.\'

Što se uzora i inspiracije za završavanje studija tiče, 47% studenata izjavilo je da im je uzor bio profesor ili pročelnici odsjeka, a 14% izjavilo je da su najviše inspiracije pronašli u kolegama. 9% pronašlo je podršku i inspiraciju u mentoru, a samo 6% u roditeljima.


L.B./izvor: Independent
foto: Freeimages

Još vijesti