Mojfaks.hr u Vijesti

Studenti ovog fakulteta zbog potrganih stolova ispite pišu – na koljenima

Studenti već duži period nastavu pohađaju u neadekvatno opremljenim kabinetima. Iako su se mnogi žalili na neupotrebljive stolove zbog kojih su pojedine ispite primorani rješavati 'u krilu', nadležni iz ove visokoškoleske ustanove ne odgovaraju na pitanja medija.

26. lipnja 2018 13:04
Studenti ovog fakulteta zbog potrganih stolova ispite pišu – na koljenima

Studenti ovog fakulteta zbog potrganih stolova ispite pišu – na koljenima Foto: MojFaks

Prema planu javne nabave za 2018. godinu Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu planirao je izdvojiti 25 tisuća konvertibilnih maraka za opremanje učionica i kabineta. Međutim, na pitanje koliko kabineta namjeravaju opremiti novim stolicama i stolovima iz ovih sredstava, iz ove ustanove samo su odgovorili da se ne žele oglasiti, piše Klix.ba.

Filozofski fakultet je i prošle godine izdvojio desetke tisuća maraka za nabavku novih stolica i stolova, ali studenti tvrde da ne znaju gdje je taj namještaj završio.


...Krađe, dlake, kontrole: Sve katastrofe s kojima se svakodnevno susreću studenti zagrebačkih domova...


Rektor Univerziteta u Sarajevu (UNSA) Rifat Škrijelj za Klix.ba izjavio je da ne opravdava postupak Filozofskog fakulteta te dodao kako određeni broj fakulteta u sastavu UNSA ima dotrajalu opremu, ne samo namještaj, već i opremu laboratorijskog tipa.

...GRIJANJE JOŠ UVIJEK NE RADI, ODUZELI IM GRIJALICE: Studenti iz ovog zagrebačkog doma strave uče u jaknama, a to nije jedini problem...


"Univerzitet u Sarajevu, koji iduće godine obilježava 70 godina postojanja, ima organizacijskih jedinica koje još uvijek studente obrazuju na poprilično zastarjeloj opremi iz razloga što nisu imali novac za kupnju nove. Sreća u tome jest što imamo kvalitetan nastavni kadar. Jedino UNSA u ovom trenutku odgovara zakonskim kriterijima, normativima i standardima u oblasti visokog obrazovanja. Kada bi se taj zakon primijenio na isti način na sve organizacijske jedinice u sastavu UNSA, imali bismo sliku koja je zadovoljavajuća u odnosu na neke privatne fakultete. No, to je pitanje za državu, a ne rektora. Prirodno-matematički fakultet, Filozofski fakultet i drugi fakulteti svoj namještaj i nastavna sredstva ne obnavljaju dinamikom koju zahtijeva savremeni nastavni proces. Mi sada u tom pogledu poduzimamo sve korake da uvjerimo Kanton Sarajevo da mora naći fond za obnovu i infrastrukturno održavanje naših jedinica", istakao je Škrijelj.

...Revoltirani student objavio fotografiju prljavog umivaonika i pozvao kolege na red: \'U domu se da živjeti, ali ne ovako\'...


Pored starog namještaja te zastarjele opreme, rektor UNSA ističe žaljenje zbog toga što studenti na pojedinim fakultetima u Sarajevu trpe hladnoću u zimskim periodima zbog loših prozora i vrata unatoč tome što, prema planovima javnih nabavki, fakulteti u sastavu UNSA svake godine izdvajaju stotine tisuća konvertibilnih maraka za nabavku novog namještaja, informatičke i druge opreme potrebne za izvođenje nastave.

L.B./izvor: Klix.ba
foto: Gaelle Marcel/Unsplash

Još vijesti