Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Baj, baj škripave klupe i tvrde stolice: Studenti FOI-ja sele u VILU

MojFaks | Vijesti, 20.11.2020.Baj, baj škripave klupe i tvrde stolice: Studenti FOI-ja sele u VILU

Fakultet organizacije i informatike uspio je osigurati financijska sredstva za početak obnove jedne od najljepših građevina u Gradu Varaždinu, što znači da će studenti imati nastavu u vili.

Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu pohađa oko 2900 studenata, a sve veći interes za upis i 35 projekata u kojima sudjeluje doveli su i do nedostatka prostora. Vila Oršić sagrađena je u drugoj polovici 19. stoljeća kao raskošna obiteljska kuća, a grad Varaždin predložio je da fakultet za svoje potrebe koristi vilu koja propada te je, s krovom koji prokišnjava i nezaštićenim ulazom, bila na meti kradljivaca.


...Izgradnja počinje odmah i bez građevinske dozvole: U Zagrebu niče novi studentski smještaj...


Kako piše Večernji list, vila se nalazi uz čestice na kojima je planiran projekt druge faze Sveučilišnog kampusa pa postaje njegov dio. FOI je uz financijsku potporu Sveučilišta još 2012. godine pripremio svu potrebnu dokumentaciju za izgradnju nove zgrade u sklopu Sveučilišnog kampusa, projekta vrijednog oko 24 milijuna eura. Građevinska dozvola ishođena je lani, no unatoč prijavama na natječaje Ministarstva znanosti i obrazovanja projekt još uvijek nije realiziran. Na FOI-u se nadaju kako će se projekt Sveučilišnog kampusa Varaždin naći u novom operativnom programu za 2021. godinu.

Gradsko vijeće Varaždina donijelo je odluku o osnivanju prava građenja nad Vilom Oršić u korist FOI-ja, a prošlog mjeseca je i sklopljen ugovor o pravu građenja kojim je Grad objekt dao na dugoročno raspolaganje. FOI je osigurao novac i obnova jedne od najljepših zgrada je započela obnovom krovišta za koje je u državnom proračunu osigurano 600.000 kuna.


...Pola godine nakon potpisan ugovor o izgradnji novog studentskog doma u Hrvatskoj...


"Vjerujemo da ćemo kvalitetnom prenamjenom prostora za potrebe visokog obrazovanja zaustaviti dugogodišnju devastaciju te Vili Oršić ponovo osigurati raskošni sjaj, ali u okruženju suvremene informacijske tehnologije i razvojnih potencijala, kakav i zaslužuje", ističe dekanica prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep. 


...Više od 400 e-kolegija: Dok neki najavljuju nastavu uživo ovaj faks će uglavnom ONLINE – čak su i vježbe 'pola-pola'...


U suradnji s Konzervatorskim odjelom Grada Varaždina i projektantima dogovoreno je cjelovito očuvanje vanjštine građevine, uz određene intervencije na nužnim korekcijama i poboljšanjima radi prenamjene prostora u istraživačke laboratorije, dvorane za učenje i poučavanje, te kabinete za nastavnike i centre Fakulteta.

FOI je, dodaje, spreman kroz nove prijave projekata, već dobivene projekte, vlastita sredstva i financijsku potporu Ministarstva i Vlade, zgradu kompletno obnoviti po uzoru na eminentna europska i američka sveučilišta.

A.Z.
izvor: Večernji list
foto: Domagoj Maric@Facebook


FOIvilastudentigrađevinaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se