Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Omiljena studentska menza proslavila šezdesetu: Kuhalo se i do 100 kg graha dnevno, tete su same kiselile zelje...

MojFaks | Vijesti, 05.03.2020.Omiljena studentska menza proslavila šezdesetu: Kuhalo se i do 100 kg graha dnevno, tete su same kiselile zelje...

Riječki studentski restoran Index, prvog ožujka u društvu obitelji, proslavio je svoj jubilarni – šezdeseti rođendan.

Obilježavanju rođendana nazočili su voditelj restorana Index Silvano Superina, kuharica Ivana Pavić Budiselić, ravnatelj Studentskog centra Rijeka Dinko Jurjević, članovi uprave te predsjednik Radničkog vijeća Marinko Mrkonjić. 

...Kako se u menzi jelo prije iksice? Pogledajte čime su prije 20 godina studenti plaćali hranu – FOTO...


Kako to obično bude prilikom obilježavanja "zlatnih godina", djelatnice koje već 40 godina rade u restoranu prisjetile su se ranijih vremena, običaja i jela koja su se kuhala kako za studente, tako i za radnike okolnih tvornica. Sjećaju se papirnatih bonova, koje su zamijenile X-ice, svakodnevnog kuhanja stotinu kilograma graha, kao i dodatnih 200 do 300 obroka dnevno za radnike obližnjih tvornica. Za riječki Novi list, ravnatelj SC-a Jurjević, govori kako su djelatnice Indexa nekada same kiselile zelje. 

Studentski restoran s radom je započeo 1. ožujka 1960., a od osnutka do danas njime raspolaže Studentski centar Rijeka. Studentima je prvotno bila omogućena prehrana u nekoliko gradskih restorana.


foto: MojFaks

...Kad su rane preduboke da ikad zaboravite: Studenti otkrili koja će ih hrana ZAUVIJEK I UVIJEK podsjećati na menzu...


Prvim studentskim restoranom u prosincu 1956.godine postao je tadašnji Tigar na Brajdi, kasnije preimenovan u Viktorija, dok se u ondašnjoj Kidričevoj, a danas Krešimirovoj ulici, najprije nalazila Narodna kavana, a kasnije je u tom istom prostoru otvorena kavana Kvarner koja je u lipnju 1959. godine preuređena i dio prostora izdvojen je za studentsku prehranu. Tadašnji broj visokoškolskih ustanova bio je velik te je kavana zatvorena, a s radom je, 1. ožujka 1960. godine, započeo studentski restoran.

...Nakon otvorenja – ključ u bravu: menza Index ipak ne hrani studente...


Studentski restoran Index danas priprema oko 4 tisuće obroka dnevno, a na površini od dvije tisuće četvornih metara i s 450 sjedećih mjesta studenti imaju mogućnost raznovrsnih jela, pića i napitaka. Studentima su na raspolaganju dvije samoposlužne linije, snack bar, pizzeria i kavana

A.Z.


studentistudentski restoranRijekaIndex60.rođendanKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se