Mojfaks.hr u Vijesti

Omiljena studentska menza proslavila šezdesetu: Kuhalo se i do 100 kg graha dnevno, tete su same kiselile zelje...

Riječki studentski restoran Index, prvog ožujka u društvu obitelji, proslavio je svoj jubilarni – šezdeseti rođendan.

5. ožujka 2020 10:51
Omiljena studentska menza proslavila šezdesetu: Kuhalo se i do 100 kg graha dnevno, tete su same kiselile zelje...

Omiljena studentska menza proslavila šezdesetu: Kuhalo se i do 100 kg graha dnevno, tete su same kiselile zelje... Foto: MojFaks

Obilježavanju rođendana nazočili su voditelj restorana Index Silvano Superina, kuharica Ivana Pavić Budiselić, ravnatelj Studentskog centra Rijeka Dinko Jurjević, članovi uprave te predsjednik Radničkog vijeća Marinko Mrkonjić. 

...Kako se u menzi jelo prije iksice? Pogledajte čime su prije 20 godina studenti plaćali hranu – FOTO...


Kako to obično bude prilikom obilježavanja "zlatnih godina", djelatnice koje već 40 godina rade u restoranu prisjetile su se ranijih vremena, običaja i jela koja su se kuhala kako za studente, tako i za radnike okolnih tvornica. Sjećaju se papirnatih bonova, koje su zamijenile X-ice, svakodnevnog kuhanja stotinu kilograma graha, kao i dodatnih 200 do 300 obroka dnevno za radnike obližnjih tvornica. Za riječki Novi list, ravnatelj SC-a Jurjević, govori kako su djelatnice Indexa nekada same kiselile zelje. 

Studentski restoran s radom je započeo 1. ožujka 1960., a od osnutka do danas njime raspolaže Studentski centar Rijeka. Studentima je prvotno bila omogućena prehrana u nekoliko gradskih restorana.


foto: MojFaks

...Kad su rane preduboke da ikad zaboravite: Studenti otkrili koja će ih hrana ZAUVIJEK I UVIJEK podsjećati na menzu...


Prvim studentskim restoranom u prosincu 1956.godine postao je tadašnji Tigar na Brajdi, kasnije preimenovan u Viktorija, dok se u ondašnjoj Kidričevoj, a danas Krešimirovoj ulici, najprije nalazila Narodna kavana, a kasnije je u tom istom prostoru otvorena kavana Kvarner koja je u lipnju 1959. godine preuređena i dio prostora izdvojen je za studentsku prehranu. Tadašnji broj visokoškolskih ustanova bio je velik te je kavana zatvorena, a s radom je, 1. ožujka 1960. godine, započeo studentski restoran.

...Nakon otvorenja – ključ u bravu: menza Index ipak ne hrani studente...


Studentski restoran Index danas priprema oko 4 tisuće obroka dnevno, a na površini od dvije tisuće četvornih metara i s 450 sjedećih mjesta studenti imaju mogućnost raznovrsnih jela, pića i napitaka. Studentima su na raspolaganju dvije samoposlužne linije, snack bar, pizzeria i kavana

A.Z.
izvor: Novi list
foto: Facebook@Slobodno vrijeme - Studentski centar Rijeka

Još vijesti