Mojfaks.hr u Vijesti

Lakše do prvog stana: Mladi znanstvenici dobit će povoljniji stambeni kredit

U rujnu prošle godine potpisan je Sporazum o suradnji između Zagreba i zagrebačkog Sveučilišta te je njime dogovorena subvencija 208 kredita. To je tek prva faza ovog projekta, a ovo je dobra vijest za mlade znanstvenike koji su krenuli u pohod na kupnju stana.

10. svibnja 2017 12:15
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Grad Zagreb će u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu mladim znanstvenicima subvencionirati kamatu za kupnju 208 stanova u naselju Podbrežje. Cilj projekta je omogućavanje što boljih uvjeta za ostanak mladih, visokoobrazovanih ljudi u Hrvatskoj te sprječavanje negativnog demografskog trenda, piše portal politikaplus.

S obzirom na to da država posljednjih desetljeća prolazi kroz demografsku recesiju te su prema službenim podacima Državnog zavoda za statistiku o prirodnom padu i iseljavanju stanovništva brojke dosegle nevjerojatnih 150.000 osoba u periodu od samo tri godine, Grad Zagreb je odlučio poduzeti konkretne mjere u okviru socijalne i pronatalitetne politike, a upravo je projekt "Podbrežje" jedna od najznačajnijih.


Izvor: zgh.hr


Izvor: zgh.hr

U sklopu zagrebačkog modela stanogradnje, programa namijenjenog Sveučilištu, mladim će se znanstvenicima subvencionirati kamatu stambenih kredita za kupnju stana iznad 2% na godišnjoj razini, za razdoblje od 10 godina uz kamatnu stopu do najviše 4% godišnje za kredite u eurima i 4,5% godišnje za kredite u kunama. Prema pisanju portala politikaplus, stambeni krediti, kao i cijena samih stanova u ovom programu bit će povoljnija od tržišnih te se neće tražiti polog.

Naselje Podbrežje nalazi se na području gradske četvrti Novi Zagreb zapad, a obuhvaća 19,4 ha. Prema Urbanističkom planu uređenja planirana je gradnja 11 stambenih građevina s ukupno 1800 stanova, dvije predškolske ustanove, osnovna škola, kulturno-informativni centar, bazenski kompleks i sportska dvorana i drugo.

Ivana Petrić
izvor: politikaplus
foto: zgh/katalozi stanova

Još vijesti