Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Od trogodišnje škole do nagrade dekana: Najbolji student Šumarskog fakulteta prvo bio - stolar

MojFaks | Vijesti, 28.11.2017.Od trogodišnje škole do nagrade dekana: Najbolji student Šumarskog fakulteta prvo bio - stolar

Filip Padovan je student generacije na Šumarskom fakultetu u Zagrebu, a ono što je posebno zanimljivo jest da je mladić prvo završio trogodišnju školu za stolara.

"Oduvijek imam afinitet za rad rukama, a drvo je prirodan materijal od kojeg se može svašta napraviti. Stolarstvo je za mene bilo logičan izbor", kazao je Filip Padovan za 24sata, student generacije na Šumarskom fakultetu u Zagrebu.


Filip je sada na završnoj godini diplomskog studija "Oblikovanje proizvoda od drveta", a za odličan uspjeh na prošloj godini dobio je Dekanovu nagradu... izvor: screenshot 24sata video

Filipov je prvi plan bio da završi trogodišnju školu za stolara u Korčuli, ali je vremenom došla ideja da bi obrazovanje mogao produbiti, piše 24sata. Tako je iz Vele Luke otišao u Split, u kojemu je upisao prekvalifikaciju za drvnog tehničara-dizajnera, što je četverogodišnja škola.

U godini dana morao položiti 30 ispita


U godinu dana morao je položiti više od trideset ispita. Uglavnom se radilo o općim predmetima, ali je bilo i dosta stručnih predmeta kojih nema u strukovnoj školi. Razlika koju je položio omogućila mu je znanje i razumijevanje tehničkih nacrta. U srednjoj je školi bio vrlo zadovoljan praktičnom nastavom kao i upoznavanjem strojeva koje će kasnije doista i koristiti.


Izvor: republika.eu

"U trogodišnjoj školi za stolara nema biologije, kemije, fizike niti drugih općih predmeta. Sve sam to morao položiti u jednoj godini. Ali kad nešto dovoljno želiš, ništa te ne može sputati. Mislim da je obrazovanje kvalitetno, a o pojedincu ovisi koliko će iz svega izvući. Prakse bi svakako moglo biti više, ali možda za to nema vremena. U pet dana nastave ne znam gdje bi se još prakse moglo utrpati. Čini mi se da nastavnici nakon završenog fakulteta često odmah prijeđu na podučavanje učenika, a da nemaju praktičnog znanja", objašnjava Filip, koji je za stručni studij drvne tehnologije na Šumarskom fakultetu u Zagrebu saznao od profesorice u Splitu.

...Nikad nije kasno: Domar diplomirao na fakultetu koji je održavao 10 godina...


...Njihov najuspješniji neuspjeh: Iskustva studenata koji su promijenili fakultet i pronašli sreću...


Kako mu je ljubav prema radu s drvetom rasla, želio je naučiti o tome što je više mogao. Prve tri godine fakulteta bile su, kaže, općenite. Tu se njegovo znanje o drvetu proširilo. Tvrdi da mu je strukovna srednja škola mnogo pomogla jer je potom upisao stručni studij koji je u istom smjeru obrazovanja. Kako kaže, već je imao tehničko znanje pa mu je ovo bila samo nadogradnja.


Izvor: screenshot 24sata video

"Siguran sam da bi mi sa završenom ekonomskom ili gimnazijom percepcija tehničkog svijeta bila mnogo teža. Svaki tjedan nas fakultet vodi na terenske nastave, gdje nam vlasnici tvrtki i inženjeri redovito govore o tome koliko je naša struka tražena. Na mojem smjeru nas je osam i svima nam se poslodavci jave još prije završetka fakulteta", govori Filip koji je sad na završnoj godini diplomskog studija "Oblikovanje proizvoda od drveta", a za odličan uspjeh na prošloj godini dobio je Dekanovu nagradu.

On zaključuje kako je njegov put ipak bio vrlo zahtjevan zbog razlikovne godine i polaganja brojnih ispita, ali smatra da je stručno obrazovanje odličan temelj za fakultet.

Cijeli članak o Filipu pročitajte ovdje.   

Ivana Petrić
izvor: 24sata
foto: screenshot 24sata video


stolarstrukovna školafakultetstudent generacijeŠumarski fakultetKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se