Mojfaks.hr u Vijesti

Tko rano rani ima bolje ocjene

Fakat ne znamo tko je tim istraživačima dao doktorate, ali tim američkih znanstvenika zaključio je da studenti koji ranije ustaju imaju bolji prosjek...

15. veljače 2011 15:52
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Žena poznatija kao Dr. Betsy Smith sa Massachusettskog sveučilišta proučavala je navike spavanja kod svojih studenata te prvo zaključila kako studentima općenito treba dobar san za kvalitetno učenje (wow, koja novost!), a drugo, i daleko bogohulnije - da ljudi su koji se ranije ustaju vlasnici boljih ocjena.

E, stani malo. OK još za količinu sna, ali buđenje u sedam ili osam ujutro ima jedno jedino svojstvo, a to je da izgledaš, misliš i ponašaš se kao poluzgaženi puž na godišnjem odmoru ostatak dana.

No, to je upravo njezin pravorijek. Ranije buđenje navodno bolje utječe na mozak jer tijelo prima više svjetla tijekom cijelog dana.

Ne spominje doduše da osim svjetla, prima i više kofeina, više nikotina i više svega što vam pomaže da preživite masakr budilice.



Iz iskustva, ranije buđenje možda funkcionira za populaciju koja studira više prirodno-teničke smjerove, koji vole rutinu i općenito pate od onog tako neakademskog osjećaja odgovornosti. Dobro ako si budući nukearni fizičar ili molekularni biolog, da ne pričamo ako ćeš raditi na porti ili raznositi poštu - ritual ranog ustajanja ti vjerovatno nasušno treba.

A neki i ne bi ustajali rano...

No što je s našim milim budućim umjetnicima, novinarima, intelektualcima opće prakse koji vas zabavljaju po portalima? E, pa njima kliker proradi tek negdje oko osam navečer i onda slijedi cjelonoćno druženje s inspiracijom, sumnjivim supstancijama i Malim i Velikim kolima.

Psihologinja Dr. Carolyn Kaufman sa Columbus State Community koledža je daleko razboritija. Ona pak smatra da je za svježinu uma važno uspostaviti pravilan bioritam, pa makar to značilo da idete spavati u četiri ujutro i dizati se u jedanaest. U tom slučaju još samo preostaje mali pothvat - uvjeriti okolinu da je to višestruko isplativo, kako za vas, tako i za njih.

Krešimir Dujmović

Još vijesti