Odgovarajući na pitanja koliko su zadovoljni sa studentskom prehranom, 35,2% ispitanika izrazilo je osrednje zadovoljstvo, ocijenivši hranu s mršavom trojkom.
S druge pak strane priupitani za omjer cijene i kvalitete prehrane, 64,5% studenta smatra da je omjer zadovoljavajuć, dok gotovo trećina navodi kako je „Hrana bezukusna, hladna, nekvalitetna i ponekad pokvarena“ te kako nažalost „Izbor hrane nije raznolik“.
Iako na pitanje „Jeste li zadovoljni higijenskim uvjetima u studentskim restoranima“ potvrdno odgovara 68% studenata, čak 32% studenata navodi nečiste tanjure i pribor za jelo, nečiste kuhinje i toalete kao veliki problem.
Nadalje navode kako „Osoblje ne koristi zaštitne kape i rukavice kod rukovanja sa hranom“, kao i da nerijetko „studenti u hrani nalaze kosu, staklo ili insekte“. Studenti su istaknuli i kako se događa da „Hranu koja je pala na pod, djelatnici vraćaju na liniju za posluživanje.“
„Iako se stvari polako pomiču prema boljem po pitanju cjelokupnog studentskog standarda, potrebno je uložiti znatno više sredstava i energije u ispravljanje brojnih nedostataka u sustavu, budući da i tu kaskamo za ostatkom Europske unije“ – kratko je izjavila voditeljica Ureda za studentski standard i kvalitetu, Ivona Rebrović.
Također, 73,8% studenata zadovoljno je osobljem u studentskim restoranima, no njih 38% doživjelo je neugodnosti poput vrijeđanja ili neprimjerenog ponašanja.
Vijeće studenata će rezultate svojih istraživanja studentskog standarda prezentirati budućem ministru znanosti obrazovanja i sporta, kao i ostalim dionicima u obrazovanju, čim se sastavi nova Vlada, s ciljem bržeg rješavanja nedostataka u sustavu obrazovanja.
***
- 35,2% ispitanika izrazilo je osrednje zadovoljstvo studentskom prehranom
- 32% studenata navodi nečiste tanjure i pribor za jelo, nečiste kuhinje i toalete kao veliki problem vezan za studentsku prehranu
- trećina studenata navodi da je hrana neukusna, hladna, nekvalitetna i ponekad pokvarena te da izbor hrane nije raznolik