Mojfaks.hr u Vijesti

Uskoro će fakultete lakše upisivati dobre osobe koje pomažu drugima

Recite zbogom bezbrojnim satima učenja za državnu maturu i prijemne ispite, a pozdravite smisleni i praktični intelektualni razvoj!

8. veljače 2016 11:08
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Kad razmišljamo o prijavi za fakultet i kompetencijama koje će nas izdvojiti od svih ostalih, najčešće nabrajamo u kojim smo sve klubovima i udrugama bili aktivni, koje smo ocjene iz pojedinih predmeta imali, kakav nam je bio prosjek ocjena u srednjoj školi i na kojim smo natjecanjima zabljesnuli...

Teško bismo mogli reći da je prijava na fakultet ugodan i bezbrižan proces, a pogotovo za one među nama koji iza sebe imaju manje izvannastavnih aktivnosti ili najboljih ocjena iz većine predmeta. No, čini se da će se krijeriji za upis na fakultete uskoro promijeniti!

Sveučilište Harvard osmislilo je prijedlog \'Pokreni promjenu: poticanje kriterija brige za druge i općeg dobra tijekom prijave na fakultete\', a u prijedlogu se ističe potreba za reformom prijemnih procesa na fakultetima. Predlažu da se prijave ubuduće temelje i vrednuju na temelju sudjelovanja kandidata/kinja u volonterskihm projektima u lokalnim zajednicama i strašću za učenjem različitih, ne samo akademskih, stvari. Prijedlog je zasad prihvatilo otprilike 80 profesora s uglednih sveučilišta uz podršku srednjih škola i mnogih udruga za obrazovanje.

"Prečesto današnja kultra mladima šalje poruke da je osobni uspjeh važniji od brige za druge ljude i opće dobro", objašnjava za The New York Times Richard Weissbourd, suosnivač grupe koja je osmislila i razvila novi prijedlog. Mnogi su znanstvenici prihvatili ovaj prijedlog, kao zaposlenici Yale-a i MIT-a te će u skladu s njime promijeniti i prijemne ispite kako bi kod svakog kandidata ispitali koliko je \'udubljen\' u vlastitu lokalnu zajednicu i zainteresiran za pomaganje istoj.

Uključenost u volonterske projekte i projekte sudjelovanja i pomaganja svojoj zajednici trebala bi biti pokazatelj istinskog intelektualnog potencijala mladih osoba, a ovakvi podaci idealni su za otkrivanje osobnih interesa i prednosti od kojih bi svaki fakultet mogao imati velike koristi, tvrde osobne koje su radile na pisanju ovog prijedloga.


Krajnji je cilj ublažiti stres među učenicima i studentima koji se trude ostvariti što bolji i blistaviji akademski uspjeh, a također bi se umanjila nejednakost između bogatih i siromašnijih studenata kojima nisu jednako dostupni resursi kao što su kvalitetnije obrazovanje, dodatni izvannastavni sadržaji, instrukcije, mentorstva, financije za sudjelovanja u raznim ljetnih školama, školama stranih jezika i sl.

Za volontiranje i proaktivno djelovanje u civilnom sektoru ne morate imati puno novaca već samo dobru volju i želju za pomaganjem, a upravo je ovo kriterij koji će se očigledno s vremenom sve češće uzimati u obzir prilikom procjenjivanja nečijeg intelektualnog i društvenog kapaciteta.

L.B./izvor: The New York Times
foto: Pixabay

Još vijesti