Mojfaks.hr u Vijesti

Uskoro na našim sveučilištima: Objavljena nova verzija softvera za otkrivanje plagijata

U posljednjih godinu dana pitanje plagiranja često se poteže u javnosti, a sve je počelo s optužbama na račun aktualnog ministra znanosti i obrazovanja, Pave Barišića, za plagiranje doktorskog rada. Srce plagijatima želi stati na kraj pa su objavili novu inačicu analize softvera za otkrivanje neetičnog ponašanja u akademskoj i znanstvenoj zajednici.

15. svibnja 2017 12:21
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Onemogućavanje plagiranja, odnosno pitanja etičnost u znanosti i obrazovanju općenito, posljednjih su godina postali izuzetno aktualna tema. Vijeće Europe je, uvidjevši trendove u obrazovanju, 2015. godine uspostavilo pan-europsku platformu za etičnost, transparentnost i integritet u obrazovanju (ETINED) čiji je jedan od ciljeva i zaštita, razvoj i podupiranje akademske čestitosti, s posebnim naglaskom na borbu protiv plagiranja, stoji na stranicama srce.unizg.hr.


Izvor: Shutterstock

Posebno je istaknuta važnost akademske čestitosti među obrazovnim institucijama u visokom obrazovanju zbog povećanja broja studenata, ali i rastuće konkurencije među sveučilištima. Postojanje softvera za otkrivanje plagiranja važan je element kada je riječ o sustavnom pristupu otkrivanju plagiranja, tvrde iz Srca.

...Ne kažnjava se, a trebalo bi: Kako izbjeći plagiranje i napisati rad kojim ćete se ponositi...


Softveri za otkrivanje plagiranja imaju niz prednosti kao što su mogućnost provjere velike količine radova iz repozitorija radova u kratkom vremenskom razdoblju, provjeru razine sličnosti te izradu izvještaja koji mogu poslužiti kao temelj za odlučivanje o originalnosti rada ili potvrda originalnosti rada.

...\'Lovac na plagijate\' postoji na dva hrvatska sveučilišta, ali ono najveće nije jedno od njih...


Ujedno korištenje ovih softvera na ustanovama doprinosi i rastu svijesti među studentima o etičnosti te studenti obraćaju više pažnje kako pravilno parafrazirati, referencirati i citirati nečiji rad. Pri tome treba naglasiti da je softver samo alat koji koriste nastavnici, istraživači i studenti te ostale odgovorne osobe u sustavu znanosti i visokog obrazovanja pri analizi i odlučivanju o eventualnom postojanju plagijata.


Izvor: Shutterstock

U Srcu su objavili novu ažuriranu verziju "Analize softvera za otkrivanje plagijata u znanosti i visokom obrazovanju" kako bi korisnici bili što informiraniji o promjenama i novostima komercijalnih softvera za otkrivanje plagijata koje je Srce analiziralo.

Nova verzija ovog dokumenta može se pronaći na linku.

Ivana Petrić
izvor: srce.unizg.hr
foto: Shutterstock

Još vijesti