Mojfaks.hr u Vijesti

Zabranjeno voće: savjeti kako ‘zbariti’ asistenta na fakultetu

Mnogi su se barem jednom našli u sličnoj škakljivoj situaciji. Kasnite na prvo predavanje, uletavate u dvoranu, a kad tamo – prezgodna asistentica ili markantni asistent. Možda ste se okušali u zavođenju koje baš i nije prošlo najbolje ili još uvijek sanjarite o takvom scenariju. Sada možete svoje snove pretvoriti u stvarnost, ako je vjerovati članku objavljenome u jednome studentskom listu.

28. kolovoza 2014 13:33
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Ovaj je tekst objavljen u studentskom listu Sveučilišta Western Ontario, a njime su željeli pozdraviti sve brucoše koji su te godine krenuli studirati na tom faksu. Osim korisnih savjeta o tome kako se adaptirati na studentski život i tempo, odlučili su nove ‘pačiće’ savjetovati i kako postupiti ako im za oko zapne neki strogi, ali pravedni asistent. Etiku na stranu, ako nećete živjeti za vrijeme faksa, kad ćete?

Uvod u kolegij \'Kako zbariti asistenta\':

Korak prvi: Uvrebajte asistenta na Facebooku i onda se pojavite u kabinetu za vrijeme konzultacija. Ako ne slušate nijedan kolegij kod dotičnog zgodnića, pobrinite se da to promijenite. A kad već završite na vježbama, predavanju ili labosu kod tog karizmatičnog člana akademske zajednice – budite dobar učenik! Nijedan asistent ne voli lijenčine.

Korak drugi: Budi seksi, ali ne i očajani! Želiš da te primijete, ali ne i odati dojam osobe koja u domu sjedi na kauču i ispisuje ime asistenta u tekicu ili radi romantične gifove na temu: \'Moj tajni emotivni život\'.

Korak treći: Zainteresiraj se za kolegij koji predaje! Pročitaj knjigu s popisa dodatne literature (ili barem 15 stranica iz iste), aktualiziraj gradivo i prokomentiraj ga s asistentom…ponašaj se kao da studiraš, ukratko!

Korak četvrti: Našali se na račun kolegija. Ovo dolazi tek kad savladaš korak drugi. Nitko ne zna zašto, ali tako stoji u pravilniku.

Korak peti: Zakaži termin za konzultacije i iskoristi to vrijeme nasamo da zapečatiš cijelu stvar. To naravno neće biti lako ako asistent ‘Zgodnić’ dijeli kabinet sa još desetak profesora i supatnika od kojih neki bulje u ekran, a drugi prekapaju po papirima (čitaj: slušaju i ispod oka promatraju čitavu predstavu). No, tko kaže da se čuda ne događaju?

Korak šesti: Uvijek treba znati kada odustati! Na kraju balade, asistenti su tamo da te provedu kroz kolegij i literaturu i postoje velike šanse da ćeš se morati zadovoljiti samo time. Možda ti neće pružiti romantičnu avanturu, ali će ti sigurno ponuditi znanje. Nema razloga za razočaranost – nakon ovog semestra dolazi i drugi.

Epilog cijele priče je očekivan: urednik lista povukao je članak koji se ubrzo nakon objavljivanja našao pred rafalnom paljbom kako studenata, profesora i asistenata, ali i svih ostalih dušebrižnika koji su se osjetili zabrinuti za reputaciju spomenute ustanove. Drugi pak tvrde da je članak sjajan primjer na kojemu se može vježbati sloboda medija i govora koji je, uostalom, osmišljen i napisan kao satirični komad.

Debata se nastavlja. Koji je vaš stav o ovoj temi?

L.B./izvor: Jezebel
foto: Twitter/Hot Teacher Problems

Još vijesti