Mojfaks.hr u Vijesti

Zadivili stručnjake: 'Ako to mogu studenti, zašto ne mogu političari?'

Ovog ponedjeljka dva su izvrsna studenta privukla pažnju stručnjaka i medija nakon što su, na okruglom stolu pod nazivom 'Fiskalna prilagodba u RH' predstavili svoj prijedlog fiskalne konsolidacije.

27. Siječnja 2016 17:23
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

U uvodnom dijelu okruglog stola, na kojemu su ekonomski stručnjaci pokušali dati odgovore na pitanja poput iznosa potrebne prilagodbe, njezina tempa i mogućih ekonomskih efekata fiskalne reforme, studenti Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Ivan Majić i Matej Bule predstavili su prijedlog baziran isključivo na smanjenju rashoda, uz smanjenje poreznog opterećenja, piše tportal.

Njihov program predviđa ukupno smanjenje rashoda od 7,68 milijardi kuna u četverogodišnjem razdoblju, pri čemu bi najsnažniji rezovi teški 4,68 milijardi kuna bili provedeni u prvoj godini mandata nove vlade. Ključne mjere odnose se na smanjenje plaća zaposlenih u javnim službama za pet posto (1,5 milijardi kuna), smanjenje subvencija u poljoprivredi (1,4 milijarde kuna) te smanjenje mirovina (povlaštenih za pet posto, a običnih za 2,5 posto).

Program predviđa i smanjenje poreznog opterećenja gospodarstvu u cilju poticanja gospodarskog rasta. Porezno rasterećenje obuhvaća smanjenje poreza na dobit s 20 na 12 posto te ukidanje poreza na kapitalnu dobit, štednju i dividende. Prezentaciju možeš pogledati ovdje.



Nazočni ekonomski analitičari pohvalili su predložena rješenja, ali su izrazili su sumnje u njihovu provedivost.

Vuk Vuković smatra da će se vlada vrlo brzo suočiti s potrebom oštrih rezova na rashodnoj strani, ali problem vidi u brojnosti koalicijskih partnera. "Istraživanja su pokazala da vlade s velikim brojem koalicijskih partnera s različitim partikularnim interesima u pravilu imaju rastući deficit", zaključio je Vuković.

Ante Žigman smatra da će biti vrlo teško ići u smanjenje mirovina jer su mirovinska prava zakonom zagarantirana.

"Ako ovako cjelovit program fiskalne prilagodbe mogu napraviti dva izvrsna studenta, zašto to ne mogu napraviti političke stranke prije izbora", zapitao se Velimir Šonje koji podržava ideju da se fiskalna konsolidacija provede isključivo na rashodovnoj strani proračuna.

Međutim, smatra da je ovako radikalan program teško provediv zbog toga što bi izazvao velik otpor interesnih skupina.

Više pročitajte ovdje.

L.B./izvor: tportal
foto: Pixabay

Još vijesti