Mojfaks.hr u Vijesti

Zašto studenti odustaju od faksa?

Istraživači sa Sveučilišta u Granadi napravili su statistički model koji računa kolika je vjerojatnost da će student odustati od fakulteta.

10. listopada 2009 13:52
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Svrha istraživanja je da se riješi problem odustajanja jer 30-50% studenata u Španjolskoj se u nekom trenutku ispiše sa studija.

Model analizira baze podataka studenata od 1992. do danas pritom koristeći model logističke regresije, koji omogućava izračunavanje vjerojatnosti odustajanja od studija.

Analizirano je više od 10 000 studenata informatičkih znanosti, oko 25 000 studenata ekonomskih područja te oko 40 000 studenata iz područuja filozofije i umjetnosti. Stopa odustajanja kod informatičara i ekonomista je oko 40%, dok je kod studenata iz područja filozofije i umjetnosti više od 60%.



Rezultati koji su pokazali da najčešće odustaju oni koji su na prijemnom imali nizak broj bodova kao i oni koji su fakultet upisali sa 25 godina ili više.





Od tri analizirana područja, na područja iz fiozofije i umjetnosti se upisuju „najstariji“ studenti, s prosjekom godina od oko 25 (14,4%) i najlošijim rezultatima prijemnog, dok je u druge dvije skupine starijih od 25 godina oko 10%.

Utjecaj obitelji također se pokazao kao značajan faktor u odustajanju od studija jer se studenti nisu mogli nositi sa pritiskom roditelja.


Od 23 varijable koje su proučavane, uspješnost i prosjek ocjena su najviše povezani sa odustajanjem. Što su niže ocjene, veća je vjerojatnost da će se student ispisati, dok spol i geografsko porijeklo nemaju skoro nikakvog utjecaja.

Još vijesti