Anja Z u Vijesti

STEM, inžinjerstvo, grafička tehnologija... Novi studij na sjeveru Hrvatske nudi miks korisnih znanja za bolju budućnost

Za sve one koji se žele više i stručnije posvetiti očuvanju naše planete, tu je novi zanimljivi studij. A svi uključeni ekološki su osviješteni.

21. Siječnja 2021 15:52
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Sveučilišni preddiplomski studij Zaštite okoliša, recikliranja i ambalaže naziv je novoga studija koji od jeseni akademske godine 2021./22. kreće na koprivničkom Sveučilištu Sjever.  


...Prvi takav u ovom dijelu Europe: Pokreće se novi studij u Zagrebu – u sve se \'umiješao\' i Oxford!...


"Tijekom studija studenti će usvojiti sve osnovne kompetencije koje su potrebne inženjeru inženjerstva okoliša. Suvereno će analizirati i ocjenjivati stanje okoliša, sanirati štete u okolišu, ali prije svega će znati primjenjivati preventivne metode i postupke zaštite okoliša. Kao stručnjaci kompetentno će moći razvijati i primjenjivati postupke recikliranja i ekološkog zbrinjavanja svih vrsta materijala u svim industrijskim područjima", objasnio je pročelnik Odjela za ambalažu, recikliranje i zaštitu okoliša Sveučilišta Sjever Krunoslav Hajdek za ePodravinu.

Studij je podijeljen na tri dijela, a podrazumijeva proučavanje STEM područja, inženjerstvo okoliša i industrijsko inženjerstvo te specifična područja zaštite okoliša, grafičke tehnologije, zbrinjavanje i recikliranja materijala te tehnologije proizvodnje ambalaže i pakiranja proizvoda.


...Novi besplatni studij u Hrvatskoj: Nema prijemnog, nema plaćanja školarine, nema predavanja na faksu...


Naglašavaju kako će se govoriti i o ekonomiji, pravnim propisima u zaštiti okoliša i ambalaži.


"U studijskom programu Zaštite okoliša, recikliranja i ambalaže poseban se naglasak daje stjecanju kompetencija u projektiranju procesa proizvodnje i zaštiti okoliša u svjetlu ambalažne industrije. Završetkom studija, prvostupnik će biti osposobljen da modernim pristupom već u fazi dizajniranja proizvoda, primjerice, ambalaže, promišlja i najefikasniji postupak ponovne uporabe proizvoda ili materijala kroz striktno uvažavanje načela kružnog gospodarstva. Osim toga, bit će osposobljen stručno se uključiti u trendove modernog razvoja proizvodnje ambalaže i sustava pakiranja",
dodaje Hajdek.


Jedan ovakav studij "izbacit će" na tržište rada interdisciplinarne stručnjake koji mogu odgvooriti potrebama rada u području zaštite okoliša, postupke recikliranja i inženjerstva ambalaže.


izvor: ePodravina.hr

Još vijesti