Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Slažeš li se? Brucoši više vole online predavanja u realnom vremenu, a apsolventi snimke i 'preze'

MojFaks | Vodič za brucoše, 08.12.2020., Autor: Lidija B.Slažeš li se? Brucoši više vole online predavanja u realnom vremenu, a apsolventi snimke i 'preze'

Iako su niti dva tjedna od početka jesensko-zimskog semestra i ujedno nove akademske godine neki fakulteti prešli na nastavu na daljinu, drugi su izdržavali – dosad.

S porastom broja novozaraženih i pogoršanjem epidemiološke situacije, donesene su i nove preporuke za rad visokoobrazovnih institucija u kojima se prednost ipak daje nastavi na daljinu. Tako je i bivša ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak sa svojim studentima u online okružju što se predavanja tiče. Podsjetimo, Divjak predaje na varaždinskom Fakultetu organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu.

...Kraj nastave uživo? Semestar tek počeo, a sve više fakulteta prelazi na online predavanja...Kako je objavila jučer na svome Facebook profilu, u utorak je održala 5 sati online nastave u sinkronom modelu (realnom vremenu) i to u dvije grupe s ukupno preko 400 studenata. "Bilo je dosta živahno i komunikacija je bila dvosmjerna. Što i ne čudi jer bliži se i drugi kolokvij. Komunikacija ide preko chata, ali i upitnika, kvizova, a po potrebi i dijalogom", napisala je.

Što studenti preferiraju?


Ovo ju je potaknulo na promišljanja o razlikama između sinkronog i asinkronog modela online nastave pa je preferencije studenata odlučila provjeriti upravo među mladima kojima održava predavanja – koji način im bolje odgovara. "Pitala sam danas to i studente. Zanimljivi su rezultati. Naime, brucoši (prva godina preddiplomskog studija, ukupno ih je preko 300) su većinom (dvije trećine) bili za sinkronu nastavu i stavljanje snimki u LMS (Moodle) da mogu još pogledati naknadno", napisala je.

...Još jedan fakultet ide ONLINE: 'Okidač za odluku je povećani broj samoizolacija kod studenata'...Zanimljivo je da su stariji student drugačije preferencije. Kako tvrdi, njima se više sviđa drugi način predavanja – onaj anakroni. "S druge strane, studenti diplomskog studija (njih preko 100) su odgovorili suprotno i njih dvije trećine je sklonije asinkronim videolekcijama. Očito su stariji studenti samostalniji u učenju i cijene što mogu imati vlastiti raspored učenja, dok je mlađim studentima draže da se mogu držati ustaljenog rasporeda. Ipak svima je važno da imaju strukturu", napisala je.

Razlika sinkrono - asinkrono


Kako je pojasnila svoje viđenje, sastava koja se temelji na unaprijed danim videolekcijama je dobra podloga za obrnutu učionicu te otvara prostor za razvoj samostalnosti i odgovornosti kod studenata, ali zahtjeva i prilagodbu studenata i nastavnika te postupnost u uvođenju.

...Provjerili smo kako studenti 'slušaju' predavanja od kuće: Materijali su tu, ali što je s praksom?...


Savjetuje takođe da se na početku svake online nastave, pojasni i definira struktura o tome što je na rasporedu, što se očekuje od studenta, koji su drugi izvori znanja te kakav je hodogram na predmetu.

...Kod kuće nije lakše: Čak 90% studenata smatra da su online predavanja TEŽA od klasičnih – a imaju i dobre razloge zašto!...


Asinkrone lekcije zahtijevaju više pripreme od sinkrone nastave. Kako tvrdi, za sinkronu nastavu treba barem 1 sat pripreme za 1 sat nastave, a za asinkrone su 2 sata pripreme za 1 sat "nastave".

foto: Steven Weirather via Pixabay


Blaženka Divjakasinkrona nastavasinkrona nastavarazlikepreferencije studenataKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se