Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Kreće useljavanje u domove: Provjerite kada i koja je procedura s liječničkim, posteljinom, ključem...

MojFaks | Vodič za brucoše, 30.08.2017.Kreće useljavanje u domove: Provjerite kada i koja je procedura s liječničkim, posteljinom, ključem...

Došlo je i to doba godine kad iz svojih obiteljskih domova studenti useljavaju u domski smještaj. Iako je procedura poprilično jednostavna, ipak je dobro unaprijed se pripremiti i informirati o svim koracima koje je potrebno poduzeti prije raspakiravanja u novoj ili staroj sobi.

Početkom rujna, točnije u subotu 02.09.2017. i 09.09.2017. studentski domovi "Stjepan Radić", "Cvjetno", "Dr. Ante Starčević" i "Lašćina" useljavat će studente u vremenu od 8 do 12h. U navedene domove studenti mogu useliti tokom radnog tjedna u vremenu 7:30-14h (ponedjeljak-četvrtak) i 7:30-13:30 (petak).

Tim povodom priredili smo vam maleni vodič o postupku useljenja u studentske domove kako bi vam ova obaveza prošla što lakše i bezbolnije.

...Dolaziš na faks u drugi grad? Stvari koje obavezno moraš napraviti čim stigneš!...


Liječnički pregled - gdje, kako, do kad?


Kao što ste već zasigurno čuli, prije useljenja u dom potrebno je posjetiti liječnika i obaviti pregled kojim se utvrđuju zdravstveni rizici za boravak u kolektivu, točnije nepostojanje istih. Brucoši pregled obavljaju kod svojih liječnika školske i obiteljske medicine, a stariji kolege moraju otići kod "studentskog" liječnika koji je dodijenjen fakultetu na kojemu studiraju. Iznimno je i njima omogućeno obavljanje liječničkog kod doktora opće prakse u mjestu stanovanja, no ova potvrda služi samo kao privremeno rješenje – ipak je potrebno posjetiti liječnika koji pod svojom ingerencijom ima fakultet na kojem studirate. Više o liječnicima i zdravstvenoj zaštiti tijekom studiranja pročitajte na sljedećim linkovima:

...Istražili smo: Hrvatski studenti moraju paziti gdje će se razboljeti...


...Čemu točno služe specijalisti sveučilišne medicine ako im se studenti najrjeđe obraćaju?...


...Umjesto tri klika - tri dana: e-Karton studentima ne olakšava prebacivanje od jednog do drugog liječnika...


Iako će vam svi reći da je potvrdu potrebno imati prije doseljenja u dom, praksa među kolegama pokazala je da ćete moći useliti i bez nje, uz obećanje da ćete pregled napraviti naknadno. O tome dodatno porazgovarajte sa starijim kolegama ili zaposlenicama domova koje rade na blagajnama.


foto: arhiva/MojFaks

Stanarina, zapisnik, zaduživanje ključa...


Na blagajni ćete, osim dobivanja korisnih informacija morati predočiti svoje studentske isprave: indeks i iksicu te platiti stanarinu u iznosu koji je propisan za vašu sobu/paviljon. Dobra je vijest što se troškovi useljenja, preseljenja i iseljenja (koji su iznosili 100 kn) više ne naplaćuju. Više o tome pročitajte ovdje.

...'Živim u strahu i smišljam izgovore': Priča studentice koja ilegalno stanuje u domu...


...'Mijenjam Savu za Šaru': Tko ima prednost pri mijenjanju soba u domu i kako to učiniti?...


Nakon ovih koraka na blagajni će vam izdati račun o zaduženju i zapisnik o stanju sobe s kojim odlazite u skladište u kojemu zadužujete ključ sobe i posteljinu. Od prošle godine nudi vam se i mogućnost da ne zadužite posteljinu nego da od kuće ponesete svoju. U skladištu također možete zatražiti neke korisne sitnice o kojima možda niste razmišljali kad ste pakirali stvari kod kuće: metlicu i lopaticu za čišćenje, koš za smeće, četku za wc, zavjesu za tuš kabinu, žarulje i sl.

Ukoliko po završetku akademske godine negdje zametnete ili izgubite posteljinu, o proceduri koja nakon toga slijedi više pročitajte ovdje.

...Selite iz doma? Evo koliko ćete platiti posteljinu ako je izgubite (i kako to izbjeći)...


...Kako izgleda tvoja studentska gajba? Zavirili smo u sobe zagrebačkih studenata...


Nakon što zadužite ključ i uselite u dodijeljenu sobu, svakako provjerite u kakvom je stanju zatečeni namještaj, ispunite zapisnik u koji ćete navesti sva oštećenja ili manjkavosti kako biste prevenirali situaciju da vas prilikom iseljavanja terete za oštećenja ili nedostatak inventara. Ovaj zapisnik mora vam potpisati "teta čistačica" nakon čega ćete ga odnijeti u Upravu doma.


foto: arhiva/MojFaks

Sretno i udobno se smjestite! Ako vam je potreban vodič kako se najudobnije smjestiti u sobi, pronađite ga ovdje, a kako biste spriječili nepotrebno gomilanje stvari koje vam u domu nikada neće trebati, pročitajte ovaj članak.

...Kad kofer puca po šavovima: najgluplje stvari koje ćete ponijeti u dom, a nikada iskoristiti...


...Dvije studentice pokazale su nam kako se udobno smjestiti u novoj sobi – korak po korak...


L.B./foto: arhiva/MojFaks


studentski domuseljavanjeproceduraprvikoracisamostalnoKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se