Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Rezultati probne državne mature: Matematika i dalje problem, a maturanti ovog grada bilježe najbolje rezultate!

MojFaks | Vodič za brucoše, 17.02.2020.Rezultati probne državne mature: Matematika i dalje problem, a maturanti ovog grada bilježe najbolje rezultate!

Algebra je nedavno održala nacionalno probno testiranje koje prethodi maturi. Ukupno 3.500 maturanata pisalo je probne mature u osam gradova: Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Zadru, Varaždinu, Šibeniku i Puli.

Objavljeni rezultati sadrže informacije od toga u kojim su gradovima učenici najspremniji, u kojima manje, koji su im predmeti najveći problem itd. 

Nakon rješavanje probnih ispita u Algebri, 99 posto maturanata, izjavilo je kako pisanje probnih ispita smatraju korisnom aktivnošću jer im pomaže da se bolje pripreme za državnu maturu.

...Ako ideš na pripreme za maturu – upast ćeš na faks? Studenti otkrivaju ima li smisla plaćati dodatno učenje vikendima...


Najbolje rezultate iz sva tri obavezna predmeta postigli su maturanti iz Zagreba, dok su u prosjeku najlošiji bili oni iz Zadra, Šibenika i Splita. Iz engleskog su ove godine maturanti briljirali više nego prošlih godina, a kod hrvatskog i matematike nije vidljiv nikakav pomak u odnosu na prošlu godinu. I naravno, najlošiji rezultati bili su iz matematike, piše Teen385


A kako su riješeni svaki od glavnih predmeta? 

Engleski jezik


Na ispitu iz engleskog jezika na osnovnoj (B) razini maturanti su ove godine ostvarili postotak riješenosti od 59% (2019. godine: 52%) dok su na višoj (A) razini ostvarili postotak riješenosti od 76% (2019. godine: 68%). Najbolji rezultat na obje razine engleskog jezika postigli su maturanti u Zagrebu. Najlošiji rezultat iz engleskog na B razini postigli su zadarski, a na A razini splitski maturanti. 

Hrvatski jezik


...Zapiši ih u svoj kalendar! Najvažniji datumi oko kojih se ove godine vrti državna matura...


Na probnom ispitu iz hrvatskog jezika maturanti su na osnovnoj (B) razini postigli prosječnu riješenost ispita od 56%, što je nešto lošije nego prošle godine (59%), ali su zato na višoj (A) razini ispit riješili nešto bolje nego lani, uz prosječnu riješenost ispita od 60% (2019.: 57%). Probni ispit iz hrvatskog na A razini najbolje su napisali maturanti u Zagrebu, a na B razini maturanti u Osijeku. Maturanti su s probnim ispitom iz hrvatskog jezika najviše poteškoća imali u Zadru, gdje je najlošije riješen ispit na osnovnoj razini, i Šibeniku, gdje je postignut najlošiji rezultat na naprednoj razini. 

Matematika


Probni ispit iz matematike ponovno je predstavljao najveću poteškoću za sve maturante. Na osnovnoj, B razini, prosječna je riješenost ispita 39%, jednaka kao i prošle godine; na višoj, A razini, prosječna je riješenost tek neznatno porasla u odnosu na lani pa su maturanti ostvarili rezultat od 40% (2019.: 38%). Probni ispit iz matematike na A razini najbolje su riješili maturanti u Zagrebu, a na B razini maturanti u Varaždinu. Najlošiji prosječni rezultat iz matematike ostvaren je u Šibeniku (matematika B razine) i Splitu (matematika A razine).

...Unatoč znanju, želji i uspjehu: Maturanti s invaliditetom često ne upišu željeni faks zbog NEPRISTUPAČNOSTI!...


'Uspoređujući rezultate probnih ispita po gradovima u ovom trenutku najbolje su pripremljeni maturanti u Zagrebu i Varaždinu koji su sve ispite riješili iznad prosjeka, a slijede ih maturanti iz Rijeke i Osijeka', naglasila je Gorana Urukalo Čorkalo, rukovoditeljica poslovnog područja za državnu maturu u Algebri. 'Ovakav rezultat nije iznenađujući s obzirom na činjenicu  da se prema našoj anketi 39% maturanata još uvijek nije počelo pripremati za ispite državne mature, a još 36% započelo je s pripremom od početka drugog polugodišta (15 dana prije pisanja probnih ispita).', dodala je  Gorana Urukalo Čorkalo, prenosi Teen385

A.Z.
Izvor: Teen385
foto: Facebook@Algebra državna matura


maturaprobaAlgebra istraživanjeuspjehmaturantiKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se