Mojfaks.hr u Akademska četvrt

2751 prilika za pobjeći u inozemstvo: priče kolega sa studentskih razmjena

Svaki student barem je jednom pomislio da je studiranje u inozemstvu odlična ideja, kako za osobni rast i razvoj tako i za osnaživanje akademskih kompetencija.

5. travnja 2016 14:03
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Vremena nisu naklonjena mladima: zadnja dva dana mediji objavljuju rezultate istraživanja koje je pokazalo da je čak 70% studenata sklono razmišljati o odlasku u inozemstvo nakon diplome jer ne smatraju da će ovdje pronaći posao, a ako ga i nađu, vjerojatno neće biti adekvatno plaćen.

Stranice poput Heysuccess nude ti priliku da provjeriš što ti se sve nudi, ako za vrijeme studiranja želiš steći i to vrijedno iskustvo odlaska na studentsku razmjenu ili pak studiranja u inozemstvu na dulje vrijeme.

Opcija je zbilja mnogo! Trenutno se na ovoj stranici, za stanovnike Hrvatske, nudi 2751 mogućnost da otputuješ u inozemstvo: na razne ljetne škole, studentske razmjene, studijske programe, studijska istraživanja za koja se nude stipendije, stažiranja ili suradnje na međunarodnim projektima.

Možda ti se čini da je papirologija preopsežna ili da su natječaji \'namješteni\' ili teško razumljivi, ali nije tako. U prijavama uvijek možeš potražiti pomoć kolega koji su tijekom studija već putovali u inozemstvo (forumi, Facebook grupe), u raznim institucijama i agencijama koje pomažu studentima da se na ovakve natječaje prijavljuju ili savjetovalištima u kojima će te pripremiti i mentalno, ali i praktično.

Neka te briga o financijama ne obeshrabri – istraži mogućnosti stipendiranja studenata na svakom pojedinom fakultetu ili mogućnosti da se zaposliš jednom kad se smjestiš na novom fakultetu i vidjet ćeš da postoje opcije rješavanja i ovog problema.

Ukoliko još uvijek skupljaš hrabrosti, jer ocjene, znanje i volju imaš, pročitaj iskustva četiriju kolega koji su neko vrijeme proveli na inozemnim sveučilištima i vratili se sretniji, potpuniji i bogatiji za iskustvo koje ne mogu usporediti niti s jednim drugime.

Radno i životno iskustvo stečeno na razmjeni je dragocjeno: ne može se steći u školi, na fakultetu niti proživjeti kroz priče prijatelja ili knjige


"Kao studentica fizike i kemije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu bila sam na stručnoj praksi u francuskom gradu Orleansu. Praksu sam radila u laboratoriju Gremi, Sveučilište u Orleansu. U laboratoriju Gremi provode se istraživanja vezana za laserske i plazmene procese i njihovu primjenu u mikroelektronici, energetici, fizici materijala, nanotehnologiji, biomedicini, prometu i zaštiti okoliša. Tijekom boravka radila sam istraživanja vezana za plazma fiziku i ugljikove nanocjevčice, te spektroskopska mjerenja i obradu podataka. Istraživanja na kojima sam sudjelovala bila su mi potrebna za izradu diplomskog rada. Teorijsko znanje naučeno na PMF-u i želja da naučim nešto novo najviše mi je pomoglo u ovoj praksi.


foto: privatna arhiva

U laboratoriju ima jako puno mladih iz različitih zemalja pa smo uglavnom komunicirali na engleskom jeziku. Ljudi su bili vrlo pristupačni i uvijek su mi s radošću pomagali, a mentorica je bila za poželjeti. Izvan posla,u domu gdje sam živjela, imala sam ekipu iz različitih dijelova svijeta s kojom sam provodila slobodne dane uglavnom kuhajući indijska, talijanska ili kineska jela ili istraživajući grad. Na praksi sam jako puno naučila i svaki dan sam s radošću išla na posao. Učila sam o fizici plazme, materijalima, o poslu, ljudima, različitim kulturama i društvu, učila sam strani jezik, učila sam o životu općenito i najviše o sebi. Stečeno radno i životno iskustvo je dragocjeno i ne može se steći u školi, na fakultetu niti biti proživljeno kroz priče prijatelja ili knjige. Vjerujem da će mi puno pomoći u daljnjem profesionalnom usavršavanju i životu.
" A. J., diplomirala fiziku i kemiju na PMF-u u Zagrebu.

Razmjena me učinila tolerantnijom i liberalnijom osobom


"Odluku da u drugoj državi – Njemačkoj odlučim napisati diplomski rad i usavršim njemački jezik smatram jednom od najboljih odluka u životu. I nakon godinu dana studentske razmjene moje oduševljenje ne prestaje. 4 mjeseca koja sam provela u Njemačkoj su mi donijela samo lijepa iskustva i uspomene. Stekla sam puno novih prijatelja s kojima sam i danas u kontaktu, bolje sam upoznala njemačku kulturu i mentalitet ljudi, usavršila njemački i engleski jezik te jako puno putovala.


foto: privatna arhiva

Razmjena me učinila i boljom osobom - liberalnijom i tolerantnijom. Uz sve to, razmjena je i pridonijela kvaliteti mog diplomskog rada jer sam na raspolaganju imala veći broj knjiga i radova na njemačkom i engleskom jeziku te profesora i knjižničarki koji su mi bili spremni pomoći. Ljubav za njemačkim jezikom, želja za novim iskustvima i putovanjem je uvelike pridonijela mojoj odluci da otputujem u inozemstvo. Studentska razmjena je bila točka na \'i\' mojem obrazovanju i zaista jedno neponovljivo iskustvo.
" I. Č., diplomirala komunikologiju na Hrvatskim studijima u Zagrebu.

Nije presudna za dobivanje posla, ali upoznat ćeš sebe i svoje strahove


"Odlučio sam se na razmjenu u Njemačkoj na Visokoj školi za medije jer imaju puno dužu tradiciju od mog faksa iako sam bio svjestan da bi financijski bilo lakše u nekoj \'manje zahtjevnoj\' državi. Stupanj integracije s tamošnjim regularnim studentima nije baš visok, ali povezao sam se s drugim studentima na razmjeni pa tako imam pod za spavanje u svakom kutku svijeta. Kroz školovanje u Hrvatskoj mi je njemački jezik malo zakržljao, ali uronjenost u njemačku kulturu mi je pomogla da oživim to znanje, kao i gledanje South Parka na njemačkom.


foto: privatna arhiva

U CV-u dobro izgleda razmjena, ali mislim da nije presudna za dobivanje posla, pogotovo ako na razmjeni nemaš namjeru ništa naučiti. Važnije je ono što donese tebi osobno - a to je upoznavanje sebe, svojih strahova i nadanja, krpanja krajeva i veselja. Spoznaš što je bitno kad si udaljen od \'običnog\' života.
" F. O., diplomirao medijsku kulturu na studiju kulturologije u Osijeku

Zanimljivo je uspoređivati odnos studenata i profesora te način rada na stranom sveučilištu


"Na studentskoj razmjeni sudjelovala sam tijekom zimskog semestar 2014/2015. Išla sam u Njemačku sa željom da poboljšam jezik, odradim dio istraživanja za diplomski rad te da se okušam u samostalnosti. Iskustvo je jedinstveno i neponovljivo, a preporučila bih ga svakom studentu! Smatram se otvorenom i tolerantnom osobom, a te osobine sam doista temeljito testirala na razmjeni. Bilo je susreta sa mnoštvom kultura (a ne samo s njemačkom kulturom i jezikom kao što sam očekivala), jezika i ljudi. Studentska razmjena je i vrijedno iskustvo s akademske strane.


foto: privatna arhiva

Imala sam priliku slušati predavanja i seminare na njemačkom jeziku te upoznati studente koji ne dijele moj svjetonazor i mentalitet. Osim toga, zanimljivo je bilo i uspoređivati odnos studenata i profesora te način rada na stranom sveučilištu. Da li bih otišla opet da mogu? Svakako!
" K. B., diplomirala komunikologiju na Hrvatskim studijima u Zagrebu.

L.B./foto: Pixabay

Još vijesti