Vodič za brucoše

EKSKLUZIVNO Kreće ŠTRAJK i na fakultetima! Evo kako će biti organiziran i što znači za studente...

MojFaks | Akademska četvrt, 15.10.2019.EKSKLUZIVNO Kreće ŠTRAJK i na fakultetima! Evo kako će biti organiziran i što znači za studente...

Nakon štrajka osnovnih i srednjih škola, već sutra trebao bi biti najavljen i štrajk fakulteta, govori nam predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić.

"Još uvijek ne možemo mnogo reći, moramo se konzultirati s našim ljudima. Najava štrajka bi išla u srijedu, tj. sutra, ako se Vlada ne odazove na naš prijedlog za razgovorom. Štrajk bi bio onda vjerojatno idući tjedan, vjerojatno od jednog dana, kao vrsta potpore prosvjetarima i kao štrajk za usklađivanje naših koeficijenata s prosvjetarskima", poručio je Ribić.

Ako dođe do štrajka, kao što je slučaj i s osnovnim i srednjim školama, bit će obustavljena nastava na fakultetima, neće raditi referade niti ostale administrativne službe.


Foto: Nezavisni sindikat znanosti i obrazovanja/Vilim Ribić


Koji su njihovi zahtjevi?


Nakon štrajka osnovnih i srednjih škola, Veliko Vijeće sindikata znanosti, najavilo je da bi mogli krenuti putem svojih kolega učitelja i profesora. Njihova želja je ujednačavanje plaća u sektoru znanosti i visokog obrazovanja prije svega nenastavnog osoblja, a ako njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni i radnici na fakultetima stupit će u štrajk. 

Svoje zahtjeve saželi su u četiri točke: Povećanje plaća nenastavnom osoblju za 6,11 posto i osoblju u nastavnim zvanjima za 3,5 posto. Zatraženo je vraćanje koeficijenta složenosti poslova od 3 posto oduzetih 2013. godine svim zaposlenicima, te vraćanje uvećanja koeficijenata složenosti poslova po osnovi ostvarenih godina radnog staža u javnim službama (4, 8 i 10 posto) zaposlenicima koji za to ostvaruju uvjet staža.

Što je dosad poznato?


U prošli četvrtak, u popodnevnim satima, predsjednik Matice hrvatskih sindikata, Vilim Ribić o cijeloj inicijativi obavijestio je sindikalne povjerenike diljem zemlje. Redakcija Telegrama zaprimila je mejl "Plaće i mogući štrajk" u kojem je Ribić detaljno obrazložio moguće poteze. U mailu stoji, kako je nakon konzultacija s prijateljskim sindikatima prosvjete zaključeno da im njihovi visokoobrazovni zahtjevi, "s obzirom na povoljnu ekonomsku i proračunsku situaciju", ne mogu štetiti.

Zahtjevi prosvjetara "teški su" 300 milijuna kuna, a Nezavisnog sindikata znanosti oko 40 milijuna kuna. Prema riječima Ribića, o svemu je razgovarano i s ministricom Divjak.

Dakle, za očekivati je da će se fakulteti idući tjedan pridružiti štrajku osnovnih i srednjih škola obustavljanjem nastave, rada referada i drugih administrativnih službi u trajanju od jednoga dana.

Anja Zulić
Foto: Josip Biondić/Publikacija "A uvijek se nađe netko tko će raditi za manje"


studentifakultetištrajkNezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanjaVilim Ribić


Prati nas na Instagramu!